Zase vás nepovýšili. Jak neztratit motivaci?

Ilustrační snímek

Máte za sebou hodnocení výkonnosti, které dopadlo skvěle. V práci se vám daří, chválí si vás nadřízení, podřízení i klienti, a tak jste přesvědčeni o tom, že byste si zasloužili povýšení, zvýšení platu či alespoň nějaký bonus. Pak ale přijde studená sprcha. Nadřízení vám sdělí, že vám momentálně nemohou nabídnout nic navíc. Bude-li váš skvělý výkon pokračovat, možná možná se něco naskytne za půl roku či za rok.

Ať už se rozhodnete začít hledat jinou práci, rozvíjet nové dovednosti nebo jen vytrvat, budete potřebovat silnou motivaci. Udržet si motivaci do další práce však není v této situaci jednoduché. Pět tipů jak na to přinesl server The Muse.

1. Pochopte širší souvislosti

Snažte se porozumět externím faktorům, které znemožňují vaše povýšení či růst platu. Pokud vám je váš šéf dostatečně nevysvětlil, nebojte se zeptat. Pokládejte otevřené otázky jako například: „Co vás vedlo k vašemu rozhodnutí?“ Lépe pak pochopíte důvody a co můžete udělat pro to, abyste příště byli úspěšnější.

2. Promluvte si o alternativních výhodách

Poděkujte za doplňující vysvětlení a vyjádřete pochopení pro současnou situaci. Pak navrhněte možnosti, jak by bylo možné řešit některé problémy vašeho nadřízeného. Ukažte svou loajalitu a zájem pomoci. Pak se pokuste vyjednat nějakou alternativní výhodu, která by pro vašeho šéfa mohla být schůdnější než povýšení nebo růst platu. Může to být částečná práce z domova nebo cokoli jiného, co nebude firmu stát velké peníze a zároveň jí to přinese výhody.

3. Ukažte, že jste nepostradatelní

Vycházejte z toho, co jste se dozvěděli o rozhodování a problémech vašeho nadřízeného a ukazujte, že jste jedinečný člen týmu. Snažte se neustále předvídat, co je potřeba a podnikat potřebné kroky dříve, než to po vás budou nadřízení chtít. Pomáhejte svými výkony k dobré pověsti celého týmu.

4. Najděte si mentora

Mentor vám pomůže najít novou inspiraci, ale také lépe pochopit, proč se vám letos nedostalo povýšení. Pohled někoho nezaujatého vám může hodně otevřít oči. Přečtěte si také 5 kroků k efektivní spolupráci s mentorem.

5. Stanovte si krátkodobé cíle

Určete si dílčí cíle pro nejbližší období. Plnění kratších cílů vám usnadní soustředění a lépe udrží motivaci. Připravte se na další hodnocení výkonnosti. Pomoci vám může článek 10 kroků k žádosti o vyšší pozici a plat.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse