Zapomeňte na rovnováhu mezi prací a soukromím. Lepší je integrovat

Ilustrační snímek

Je pro vás nemyslitelné budovat slibnou kariéru a zároveň žít bohatý osobní život? Zdají se vám všechny poučky a rady ohledně balancování těchto dvou součástí vašeho života nesmyslné? A co když je možné ještě víc? Server Leading Effectively přišel s další variantou, a tedy vlastní pracovní a osobní život integrovat.

Ideální variantou je, pokud jste schopni snadno přecházet od jedné činnosti, která vás naplňuje, k druhé bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte nebo zda za to dostanete zaplaceno. Asi teď kroutíte hlavou. „To bych musel být rentiér.“, říkáte si. Tak složité to ale není...

Samozřejmě, pokud si vyděláváte samostatně, máte velkou variabilitu v plánování vašeho denního programu. Jestliže vás navíc vaše práce naplňuje a je pro vás zároveň koníčkem, není co řešit. Nemáte-li takové štěstí a  vaše zaměstnání je náročné, stresující nebo dokonce nudné a vy se už od rána těšíte, až budete moci jít domů, pak je třeba vnést trochu (osobního) života do toho umírání…

Kratších projektů se to až tolik netýká. Zde jde skutečně spíše o rovnováhu mezi prací a soukromím. Máte-li však před sebou zdlouhavější úkol, je třeba si jej trochu oživit a integrovat trochu příjemného nebo zábavného do pracovního programu. Až příliš mnoho z nás totiž vynakládá své úsilí v práci pouze pro dosažení odměny. Ať už je to výplata, dovolená nebo odchod do důchodu, je smutné, že musíme obětovat celou polovinu našeho bdělého stavu denně na aktivity, které nám pouze získávají prostředky ke skutečnému životu.

Jak dospět souladu?

1. Vytvořte si seznam toho, co děláte ve své práci nejraději, a zamyslete se, co můžete udělat pro vyšší angažovanost v podobných aktivitách. Promluvte si o tom se svým nadřízeným.

2. Požádejte o možnost flexibilního rozvržení pracovního dne. Jestliže jste ve svém zaměstnání cenným zaměstnancem, který plní své úkoly na 100 %, neměl by být problém vyjednat si například částečnou možnost práce z domova nebo úpravu pracovní doby.

3. Zamyslete se nad svými schopnostmi, zájmy a pracovními podmínkami, které vám vyhovují. Prodiskutujte tyto pilíře se svými blízkými a vytvořte plán, který dokáže propojit všechny tři.

4. Na závěr to nejdůležitější. Přemýšlejte nad aktivitou, kterou nyní děláte, jako nad vaší volbou a ne jako nad sebeobětováním se pro získání vytoužené odměny. Připomeňte si, proč jste si tuto volbu vybrali. Pokud důvod není nadále primární, přemýšlejte nad tím, co dalšího jste ochotni udělat, aby se váš osobní a pracovní život navzájem nevylučovaly.

-bn-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog