Založte svou kariéru na profesních kontaktech – stačí pouhých 10

Známosti přinášejí možnosti spolupráce, které byste možná ani nečekali. Budování kontaktů se však během posledních let proměnilo.

Schůzky a setkání dnes neprobíhají osobně, ale stále častěji virtuálně skrze sociální média. Formální představování už není potřeba. Přes sociální média si můžete svůj okruh známých vybudovat z ničeho – a ve skutečnosti ani nepotřebujete mít známých celé stovky.

Profesní vztahy pro vás budou zdrojem užitečných rad a doporučení. Když budou dobré, mohou vám otevřít nové dveře. Dobrá síť kontaktů tak může váš úspěch posunout na další úroveň.

Jak si takovou síť vybudovat a kdo by v ní měl být?

Ilustrační snímek

Zaměřte se na skupinu ne více než 10 lidí. Vyberte si takové lídry, kteří jsou na vlivných pozicích ve společnostech nebo odvětvích, o které máte zájem. Tito lidé by měli ztělesňovat hodnoty, které chcete posílit a přijmout za své, radí nám web smartbrief.com. Vybírejte z těchto lidí:

1) Mentoři

Udržujte kontakty se svými bývalými i současnými mentory. Snažte se je rozvíjet a něco na jejich základech vybudovat.

2) Bývalí kolegové

Bývalí kolegové pro vás budou připomínkou toho, jaké byly vaše cíle na samotném počátku. Tyto kontakty také přidají vaší síti kontaktů dlouhodobou perspektivu, což působí dobře.

Buďte v kontaktu v intervalech přibližně 6-8 měsíců. Dozvídejte se od nich novinky o jejich aktuální situaci a také o tom, co se zrovna děje v jejich organizacích.

3) Inspirující lídři

Obklopte se také lidmi, kteří už dosáhli toho, čeho chcete dosáhnout vy. Pamatujte, že ne každý automaticky chce být vaším lídrem nebo vám pomáhat s rozvojem kariéry. Musíte rozvíjet takové vztahy, do kterých budete něco dávat i vy sami.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com