Základní pravidla obchodních obědů

Ilustrační snímek

Jednání u oběda zůstávají bez ohledu na současný rychlý rozvoj komunikačních technologií stále zásadním způsobem budování obchodních vztahů. Chcete-li zefektivnit vaše obchodní obědy a zároveň se na nich více bavit, držte se následujících doporučení podnikatelského serveru Inc.com.

Řiďte se preferencemi pozvaného

Jednání mimo u oběda slibuje uvolněnější a otevřenější atmosféru než tradiční kancelář, vždy však přizpůsobujte své pozvání na míru tomu, koho zvete. Respektuje jeho čas a pozici. Pokud například zvete vysoce postaveného člověka, kterého dosud příliš neznáte, pozvěte jej nejprve na kávu. Vždy nechte pozvaného vybrat místo setkání. Nabídněte několik možností, ale nechte na něm, aby si vybral. I když nakonec nechá výběr na vás, volte místo setkání tak, aby se tam dotyčný cítil dobře. Ve zkratce: Vegetariány nezvěte nikam, kde mají jen maso. A jednání o krácení rozpočtů neveďte v nejdražších restauracích.

Nezačínejte hned mluvit o byznysu

Vybrané místo navštivte nejprve sami, abyste se seznámili s prostředím a vybrali vhodný stůl pro vaše účely. Než usednete ke stolu, vypněte si mobilní telefon a ukliďte jej, aby vás během jednání nerozptyloval. I když je vaše setkání obchodní, začněte nejprve společenskou konverzací. S obchodním jednáním nezačínejte dříve, než vám přinesou pití a než si objednáte jídlo. Hovor nevztahujte na sebe, ale na vašeho hosta a jeho potřeby. Pokud jde o pití, neobjednávejte alkohol. Pouze pokud má váš host sám zájem se napít něčeho ostřejšího, nechte jej objednat drink podle jeho přání.

Bavte se a zaplaťte

Po celou dobu obchodního oběda mějte na paměti, že máte výjimečnou příležitost budovat vztahy v méně formálním prostředí. Samozřejmě jste zde kvůli práci, ale měli byste se umět uvolnit. příjemný čas strávený s vámi si vaši partneři budou pamatovat mnohem lépe než váš obchodní eail či telefonát s nabídkou spolupráce.

O účet se samozřejmě postarejte vy. Vše okolo platby vyřizujte tak, aby to vašeho hosta co nejméně obtěžovalo. Pokud například uvidíte v účtu nějakou nesrovnalost, neřešte ji před hostem u stolu. Omluvte se a odejděte s číšníkem stranou.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com