Zahrajte si protikorupční hru

Ilustrační snímek

Před časem jsme informovali o e-learningovém protikorupčním kurzu, který na svých stránkách zveřejnila britská pobočka Transparency International a který má sloužit jako měřítko pro srovnání firemních protikorupčních vzdělávacích programů s nejlepšími standardy v oboru. Jelikož však korupce zdaleka není jen doménou Británie nebo anglicky mluvících zemí, pojďme se nyní podívat na protikorupční kurz z dílny české pobočky. Konkrétně se jedná o textovou hru s názvem „V korupční síti“.

Podle mezinárodně uznávaného indexu vnímání korupce, který každoročně zpracovává Transparency International, zaujala Česká republika v roce 2012 54. příčku mezi 167 hodnocenými zeměmi. Umístila se tak na úrovni Lotyšska, Malajsie a Turecka.

Protikorupční hra, kterou si můžete zahrát na stránkách Transparency International Česká republika, představuje příběh úředníka, který je konfrontován s korupcí. Sám čtenář v něm vystupuje jako hlavní hrdina, který si vybírá různé možnosti, jak by reagoval v konkrétních situacích. „Různé cesty vedou k různým koncům. Některé konce nejsou moc hezké, ale tak to v korupčních situacích chodí. K některým koncům se člověk může dostat jak cestou přímou, tak i klikatou,“ uvádí Transparency International.

Hra je k dispozici zde: http://kops.transparency.cz/gamebook/

http://kops.transparency.cz/doc/Gamebook/TI_Kurzy_obcanske_protikorupcni_sebeobrany_Gamebook_FINAL.pdf

-kk-

Zdroj: Transparency International - přední světová nevládní organizace zaměřená na mapování a omezování korupce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Transparency International