Zadarmo ani konzultant nehrabe

Konzultant je člověk, který nabízí profesionální rady nebo služby za určitý poplatek. Mnozí ale přehlížejí, že sám hodně zaplatil za své zkušenosti a snaží se z něho dostat důležité informace zadarmo. Neuvědomují si, že hodnota, kterou jejich firmě přinese kvalitní konzultant mnohonásobně převýší jeho honorář.

Velkou výhodou při práci s konzultanty je flexibilita. Firmy jim nemusejí platit pojištění a vyřizovat rozsáhlou administrativu jako u běžných zaměstnanců. Najmou je na konkrétní projekt a nemusejí je pak propouštět či hradit odstupné. Důležité je také časové hledisko. Firma nestráví měsíce pohovory s uchazeči. Musí pouze vybírat mezi zkušenými konzultanty a prověřit reference.

Společnost PriceWaterhouseCoopers vymezila čtyři hlavní důvody pro najímání konzultantů:

- Lidé – pro přístup k speciálním dovednostem nebo doplňkové pracovní síle,

- Procesy – pro využití vyzkoušených a osvědčených metod,

- Perspektiva – pro nezávislý a inovativní přínos,

- Politika – pro ověřené rozhodování nebo absolvování nepopulárních změn.

Konzultanti vám v těchto případech pomohou zachránit drahocenný čas i peníze, nemluvě o efektivitě, hybné síle a klidné mysli. Když se s vámi konzultant podělí o důležité informace, berte to jako dar. Neznamená to ale, že jej budete chtít zadarmo. Každý člověk si zaslouží peníze za svou práci, i když je „jen“ zdrojem informací.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues