Začněte si konečně nastavovat cíle tak, abyste jich skutečně dosahovali

Pokud jste si někdy četli jakékoliv tipy ohledně produktivity, kariérního úspěchu a plánování práce, dost možná se vám opakovaně dostalo rady, že ze všeho nejdůležitější je nastavovat si cíle a efektivně si naplánovat, jak se k těmto cílům dostat. Co to ale v praxi znamená? Jak by měly vypadat realistické, ale motivační cíle, které si nastavujete sami pro sebe, případně které nastavujete svému týmu? Zde je charakteristik, které úspěšně nastavené cíle musí mít.

Ilustrační snímek

Kvantifikace a přesná definice

Jak uvádí blog Briana Tracyho, cíle, které si nastavujete, musí být především jasně a exaktně definované. Pokud si například řeknete, že chcete zhubnout, určete, kolik přesně kilogramů a za jakou dobu chcete shodit. Časové hledisko musí být také vždy jasně dané. Ta samá logika se uplatňuje i u plánování cílů vašeho týmu.

Ambiciózní plány (ovšem ne přehnaně)

Cíle, které si nastavujete, by měly být realistické, ale zároveň i inspirativní a motivační. Je nutné najít ten správný kompromis tak, abyste naplno využili svůj potenciál, ale abyste sami sebe neodradili neúspěchem.

Udržitelnost a realističnost

Cíle, které si dáváte, musí ale zároveň být reálné. A stejně tak je nutné při jejich plánování pamatovat na to, že práce na nich musí být udržitelná a dlouhodobě snesitelná tak, aby vás nezačala po chvíli honba za přehnanými cíli frustrovat.

Možnost průběžné kontroly

U ambiciózních a správně nastavených cílů je také nutné mít možnost kontrolovat v mezičase průběh. Jestliže si nastavíte cíl, ale až do poslední chvíle nevíte, jak si stojíte, nemáte nad celým procesem žádnou kontrolu.

Definice dílčích cílů a kontrolních bodů

V cestě za svým hlavním cílem si ještě nadefinujte dílčí cíle a to, jaké hodnoty a na kolik procent budete chtít mít cíl hotový v jednotlivých kontrolních bodech.



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com