Začarovaný kruh vyčerpání a stresu

Manažera nejčastěji vyčerpává stres. Za něj může vysoké pracovní tempo, kvůli kterému dochází k problémům na pracovišti. Manažer si nenajde čas na ocenění úspěchů svých kolegů, neplní očekávání spojená například s finanční odměnou, což snižuje motivaci podřízených i jejich výkony. Neochota zaměstnanců vydat ze sebe to nejlepší manažera stresuje. Kruh se uzavírá.

Ve firmě vázne spolupráce a výměna informací, přestávají se vést zanícené diskuse, přímou komunikaci nahrazují e-maily. Vtipy střídá ironie. Řídit takový tým přestává být snadné. Stále však existuje šance vrátit vše do starých dobrých kolejí. Manažer by měl začít otevřeně hovořit o problémech, podřízení by měli vědět, že se pohybují v důvěryhodném prostředí.

Problémy ve své práci a ve fungování firmy občas vidí jen zaměstnanci, manažeři jsou vůči nim slepí. Podle Evy Velechovské, lektorky agentury Veva specializující se na rozvoj emoční inteligence, často kvůli stresu a množství povinností dochází k tomu, že šéf ztrácí přehled o prioritách a řeší jen okrajové problémy.

Šéf má odpovědnost za svůj psychický stav a za to, co nabízí ze sebe ostatním. Pokud nebude své psychice věnovat pozornost, začnete být cítit nervozitou, netrpělivostí, pesimismem.

Ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata bojuje s krizí tak, že odjede na konferenci nebo stáž do jiné země, což mu umožní pohled z odstupu, srovnání i inspiraci pro další rozvoj. Neopomíjí ani rodinné zázemí a duševní rovnováhu.

-hp-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz