Workoholismus snižuje výkonnost

Být workoholikem je dnes v módě. Řada lidí se svou přehnanou pracovitostí chlubí a při tom ani netuší, že workoholismus je stejně nebezpečný a zrádný jako třeba alkoholismus. Jedná se totiž také o závislost, která může zkazit život. Paradoxně se výkonnost takto závislého člověka nezvyšuje, ale snižuje.

Psychologicky workoholismus podmiňuje hlavně úzkostná povaha, strach ze selhání, osobní a rodinné problémy a ne bohulibý záměr odvést co nejvíce práce. Workoholismus nehrozí tomu, kdo musí být v práci patnáct hodin denně a od začátku se hroutí pod tíhou úkolů, ale tomu, kdo si další úkoly přibírá, aby mohl být v práci patnáct hodin denně.

Rozpoznat, zda již náklonnost k práci překročila zdravou mez, může pomoci třeba dotazník amerického profesora psychologie B. E. Robinsona. Ten kromě klasických pracovních otázek zahrnuje i dotazy na netrpělivost či podrážděnost. Dalším kritériem je přehnané plánování budoucnosti na úkor současnosti.

Worokholik žije jen prací, myslí na ni na koncertě, na výletě v přírodě. Závislosti na práci lze předejít při přesném dodržování časového rozvrhu, věnování se koníčkům a rodině a rozbití stereotypu.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny