Wall Street Journal: Nejlépe placení šéfové desetiletí

Nejlépe placeným ředitelem veřejně obchodovatelných společností v poslední dekádě je zakladatel a výkonný ředitel softwarové společnosti Oracle Larry Ellison, který si za tuto dobu vydělal 1,84 miliardy dolarů. Vyplývá to z analýzy amerického deníku The Wall Street Journal, která sestavila žebříček 25 ředitelů s nejvyššími výdělky. Výdělky vyčíslila na základě platů, bonusů, manažerských výhod a také zisků z prodeje firemních akcií v rozmezí let 2000-2009. Ukázalo se přitom, že jen někteří z těchto šéfů dosáhli významných výdělků i pro akcionáře svých firem.

Na druhém místě žebříčku se s výdělkem ve výši 1,14 miliardy dolarů umístil vedoucí představitel internetové společnosti IAC/Interactive a internetového prodejce zájezdů Expedia.com Barry Diller. Třetí příčku obsadil výkonný ředitel petrochemické společnosti Occidental Petroleum Ray Irani s výdělkem ve výši 857 milionů dolarů. Pomyslná bramborová medaile patří výkonnému řediteli počítačové společnosti Apple Stevu Jobsovi za 749 milionů vydělaných dolarů.

Akcionáři Oraclu zaznamenali ve sledované době trojnásobné navýšení hodnoty svých akcií. V případě společnosti Apple stoupla hodnota akcií dokonce dvanáctkrát. Například akcie společnosti Dell, jejíž šéf Michael S. Dell vydělal 453 milionů dolarů, naopak ztratily 66 % své hodnoty.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online