Vždyť vy umíte psát pod tlakem

Nezřídka se stává, že po vás nadřízení chtějí vypracování určité písemné zprávy ve velmi krátkém časovém horizontu. I když nejprve můžete propadat panice, neměli byste se vzdávat. Článek přináší šest postřehů, proč se tolik nestresovat.

- Ironicky platí, že čím méně času máte, tím produktivnější můžete být. Víte, kdy musíte práci dokončit, takže se časový tlak mění z hrozby na výhodu. Cítíte adrenalin, který podpoří vaši energii. Když máte na vybranou jen úkol splnit, nebo jít, většinou jej splníte.

- Uvědomte si, že každá důležitá pracovní funkce s sebou nese časový pres. Nejste tedy se svými úkoly na poslední chvíli sami.

- Jakožto zkušení pisatelé nepotřebujete k sepsání dokumentu o pěti nebo šesti stránkách celý den, týden či dokonce měsíc. I kdybyste měli měsíc, pravděpodobně budete zprávu stejně sepisovat poslední den, protože víte, že více času nepotřebujete.

- Rozsáhlé přepisování dokumentu může uškodit. Původní text může přepracováváním ztratit svůj emocionální náboj. Přílišné přemýšlení nad obsahem navíc zabíjí kreativitu.

- Počítají se jen dokončené produkty. To, že budete na zprávě pracovat šest hodin namísto dvou, nezaručí, že vytvoříte třikrát kvalitnější výsledek. Soustřeďte se na svůj úkol a požadovanou kvalitu, nikoli hodiny.

- Zapamatujte si případy, kdy jste pod časovým tlakem psali dobře. Pamatujte na to, jak jste plnili úkoly v termínu a psali kvalitní texty. Uvědomte si, že máte tu schopnost.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How