Vyzkoušejte nové výzvy pro váš manažerský rozvoj

Ilustrační snímek

Chce to změnu. Také si občas přemíláte v hlavě podobné fráze? A proč ne? Nemusíte hned měnit společnost. Vytvořte si vaší vlastní pracovní misi, díky které získáte nové pracovní zkušenosti, a co více, napomůže vám k tolik potřebnému rozvoji jako lídra. Server Leading Effectively připravil na základě výzkumu Centre for Creative Leadership pět výzev, které vás vytlačí z komfortní zóny jistoty, a donutí vás přemýšlet a chovat se jinak.

1. Zkuste drobnou změnu

Vyzkoušejte si na chvíli změnu vaší pracovní role. Nezáleží na tom, zda se změní obsah vaší práce, úroveň odpovědnosti nebo lokalita. Důležité je, abyste se naučili ovládat povinnosti, se kterými se běžně nesetkáváte, a nijak nevychází ze zaběhnutých rutin.

2. Vytvořte si změnu sami

Práce, které vás něco nového naučí, od vás vyžadují rychlá rozhodnutí i ve dvouznačných situacích a za nejistoty, která vám není běžně známá. Určete si zodpovědnost za nové směry a cíle, čelte novým problémům se zaměstnanci a řešte další „zděděné“ problémy.

3. Chtějte větší odpovědnost

Úkoly s vysokou úrovní odpovědnosti vyžadují mnohem větší úsilí, odolnosti a vaše jednání na této úrovni bude s větším dopadem a viditelností. Je to dobrý trénink, který prověří vaše kvality jako odolného lídra.

4. Naučte se zvládat hranice

Většina lídrů je zvyklá na řízení od shora dolů. Co takhle si to trošku znesnadnit a začít pracovat také s lidmi, nad nimiž nemáte žádnou formální nebo přímou autoritu? Jak jsou na tom vaše přesvědčovací schopnosti?

5. Pracujte s diverzitou

Diverzita je pro většinu organizací v dnešní době poměrně často skloňovaný pojem, který se snaží zavést do své organizační struktury. Netýká se to jen domácího složení pracovní síly, ale také požadavků v globálním měřítku. To vše vyžaduje, abyste se naučili pracovat a řídit zaměstnance pocházející z různých kultur a zemí, stejně jako s lidmi obou pohlaví, různých etnik a ras.

Jakým výzvám, které vám pomohli v rozvoji, jste museli čelit?

-bn-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog