Vyzkoušejte čtyři rychlé triky a zefektivněte váš pracovní den hned teď

Každý z nás má občas obtíže se soustředěním nebo udržením svého pracovního a osobního života v rovnováze. Vyzkoušejte pár triků, díky kterým zlepšíte svůj pracovní den za méně než 10 minut.

Ilustrační snímek

Chcete se soustředit?

Je pravděpodobné, pokud se snažíte při přípravě prezentace hovořit do telefonu, jíst oběd, a ještě procházet zpravodajské stránky, pravděpodobně něco unikne vaší pozornosti. Multitasking je mýtus. Efektivnější je monotasking. Ano, to znamená skutečně dělat jen jednu věc v danou chvíli.

TIP:

Podívejte se na svůj počítač a telefon. Spočítejte počet otevřených aplikací, programů a karet prohlížeče. Uzavřete všechny kromě těch, které jsou naprosto nezbytné pro váš další úkol, abyste mohli zůstat soustředěni.

Chcete lépe komunikovat?

Na týmové schůzce vám může dělat obtíže prosadit se v davu, který vám věnuje malou pozornost. První věc, kterou musíte udělat, je zaměřit se na výšku vašeho hlasu. Vyhledejte si nejrůznější hlasová cvičení, která vám pomohou zahřát vaše hlasivky před vaším projevem. Dále se sledujte tempo vaší řeči, které také ovlivňuje způsob, jakým je zpráva přijímána. Zpomalte, abyste svým nápadům dali čas, který si zaslouží. Posledním nástrojem je prozódie nebo rytmus a intonace ve vašem hlase. Pokud jste někdy měli pocit, že je váš hlas monotónní, pak je potřeba se na tuto oblast také zaměřit.

TIP:

Použijte svůj telefon k zaznamenání vašeho projevu. Vybavte si, co jste dělali třeba včera a nahrajte si vlastní projev, stejně jako byste volali kamarádovi. Poté si záznam poslechněte a vnímejte, v čem děláte chyby. Případně nechte záznam zhodnotit další osobu.

Chcete být lepším spojencem?

Neexistuje žádná kouzelná hůlka, která vám pomůže v lepším začlenění do kolektivu. Svůj vliv ale můžete ovlivnit. Začněte drobnými aktivitami, jako je například výslovnost některých složitějších jmen kolegů, oslovování, naslouchání. Dávejte také pozor, abyste druhým lidem neskákali do řeči, když hovoří.

TIP:

Připravte se na roli obhájce. Zapište si 2-3 věci, které byste mohli na schůzce říci, když si všimnete, že někomu není věnována dostatečná pozornost nebo je jeho názor upozaděn a ve vhodnou chvíli se jeho názoru zastaňte pádnými argumenty.

Chcete mít lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?

Pokud například pracujete denně 10 hodin v kuse, pak přidání dvouhodinového cvičení do vašeho běžného pracovního programu vám zřejmě nepomůže. Je potřeba podpořit také vaši intelektuální, emoční a duchovní stránku a tyto oblasti vyvážit.

TIP:

Přemýšlejte o tom, jak vypadá váš ideální vyvážený pracovní týden, a zapište si vzorový rozvrh. Kdy začínáte pracovat? Kdy končíte s prací? Na co byste si chtěli vyhradit každý den čas? Poté vytvořte seznam toho, jak jste skutečně strávili svůj čas během minulého pracovního týdne. Porovnejte ideální a skutečné týdny a určete, kde byste mohli provést úpravy. Buďte realističtí ohledně toho, čeho můžete dosáhnout, abyste se mohli připravit na úspěch.

 

 

-bb-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com