Využijte svůj workoholismus

Ilustrační snímek

Máte-li sklony k workoholismu, nemusíte se hned bát, že trpíte obsesivní poruchou nebo nejste „normální“. Vysoce úspěšní lidé vykazují tytéž tendence, protože mají rádi svou práci, své produkty a zákazníky. Nejsou hnáni strachem, že musejí něčeho dosáhnout, ale nadšením. Jak tedy využít přirozené povahy workoholika k co největšímu prospěchu?

Soustřeďte se na kvalitu své práce

Když už chcete pracovat déle než ostatní, dělejte to, v čem jste dobří, a ostatní delegujte. Není nic horšího, než být přepracovaný a neúspěšný.

Plánujte, co vypustíte

Vytíženým lidem se často stává, že se jejich rozvrhy překrývají a oni se pak musejí spontánně rozhodovat, které své aktivity vypustí. V rychlosti se však rozhodujeme jinak, než když bychom měli více času. Řešením je proto revize všech aktivit, jimž věnujete svůj čas. Pak by mělo následovat proaktivní zrušení těch, které nesouvisejí s vašimi hlavními cíli (pracovními či soukromými).

Inspirujte se u atletů

Úspěšní businessmani vědí totéž, co atletičtí šampióni – jet stále naplno nelze. Efektivnější je střídat období zvýšené koncentrace s obdobími relaxace. Pro vás to může znamenat pětiminutovou přestávku každou pracovní hodinu nebo vymezení určitých časových období, kdy se práci nebudete věnovat vůbec. Potřebujete-li o víkendu například pracovat deset hodin, rozdělte si tento čas na dva pětihodinové úseky s přestávkou.

Nenechte se rušit pracovními myšlenkami v době volna

Napadne-li vás zajímavá pracovní myšlenka v čase, kdy nepracujete, buďte připraveni rychle si ji zaznamenat. Udělejte si písemnou či hlasovou poznámku do mobilního telefonu a věnujte se dále nepracovní činnosti. Zbavíte se tím stresu, že ji zapomenete a do práce se budete vracet s novou motivací.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum