Vytváření návyků: Když jednou vynecháte, nic není ztraceno

Ilustrační snímek

Příliš často jsme přesvědčeni o tom, že když porušíme své předsevzetí, byla všechna naše dosavadní snaha zničena a pokračovat nemá smysl. Když se nám nepodaří dodržet, co jsme si předsevzali, podlehneme zkrátka iluzi, že to už nelze zvrátit. Podle studie publikované v časopisu European Journal of Social Psychology však jednotlivé selhání z dlouhodobého hlediska nijak nepoškozuje šance na náš úspěch.

Mnoho generálních ředitelů vynechává své lekce, zapomíná relaxovat a i ti nejlepší sportovci někdy vynechají trénink. Není to totiž dokonalost, co činí ty nejlepší z nás těmi skutečně nejlepšími. Je to dlouhodobá a konzistentní snaha. Skutečně důležitá je schopnost vrátit se k dodržování dobrého návyku pokaždé, co ho jednou nedodržíte. Pokračovat ve svém úsilí i po jednom selhání, to je klíč k úspěchu. Momentální nedostatek motivace zkrátka neznamená, že nemáte dostatečně silnou vůli, tvrdí web business2community.com. Občasné vynechání nás trápit nemusí, protože důležitý je celkový trend. Platí to pro snahu zbavit se špatného návyku stejně jako pro vypěstování správného. Vaše snaha je daleko více ohrožena teprve druhým selháním v řadě.

Důležité je pokračovat, i když jednou selžete

Co je to vlastně návyk? Je to prostě něco, co je dlouhodobě opakováno. Aby se vaše chování stalo návykem, nemusí být opakováno s železnou pravidelností. Je opravdu důležité si toto uvědomit, protože tato myšlenka vám může pomoci vytrvat a nevzdat se veškerého dosavadního pokroku, který jste již učinili, jen kvůli jednomu špatnému dni. Co by vás ale mělo znepokojit, to jsou dvě nesplnění správného návyku v řadě. Dvě selhání už formují trend. Co tedy dělat?

1. Vší silou se snažte dostat zpět na správnou cestu

Pozor – nesnažte se výpadek nahradit větším úsilím. Prostě pokračujte v dosavadním tempu a selhání berte jako přestávku.

2. Plánujte

Nový návyk si snadněji vybudujete, když si jej naplánujte. A ještě více pomáhá, když o svém předsevzetí řeknete ostatním. Pak je mnohem více pravděpodobné, že své záměry realizujete.

3. Odstraňte rušivé prvky

Zamyslete se nad tím, proč jste selhali a svůj návyk nedodrželi. Pokud šlo o nevyhnutelnou a naléhavou věc, nevadí. Ovšem pokud lze příčině předcházet, udělejte to.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com