Vystupte ze začarovaného kruhu

Mnozí z nás velmi trpí tím, že různé úkoly neustále odkládají. Všichni dobře víme, že bychom to či ono měli udělat, ale vždy se najde dost dobrých důvodů, proč s tím počkat. Tato tendence je v konečném důsledku poměrně frustrující, protože nestíháme to, co jsme si předsevzali a postupně začínáme pochybovat o vlastní výkonnosti. Jak na tuto neřest vyzrát?
* Zjistěte, proč máte tendenci věci odkládat. Důvodem může být nedostatek motivace, špatná organizace práce či samotná povaha činnosti (monotónní, nezajímavá).
* Proč některé úkoly naopak vyřídíme hned? Čím jsme přitom motivováni?
* Nevyvolávejte v sobě pocity viny. Tím, že určitou věc odložíte, získáte často více času na její vyřízení, lepší přehled o situaci apod.
* Mnoho lidí potřebuje k vyřízení určité záležitosti motivaci zvenčí. Takovou situací může být například podání daňového přiznání. Když to budeme dlouho odkládat, finanční úřad nás nakonec stejně donutí. Nechte se tedy motivovat například přáteli.
* Někdo se pouze potřebuje „rozjet. Pak už mu jde daná činnost sama. Snažte se přemluvit sami sebe, abyste splnili třeba jen část odkládaného úkolu.
Zdroj: Zeit zu Leben - německý magazín o osobním rozvoji, řízení, kariéry a psychologii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Zeit zu Leben