Vyřešte šikanu na pracovišti ve čtyřech krocích

Když se řekne „šikana“, mnoho lidí si jako první asi představí základní nebo střední školu. Bohužel, šikana se ale nevyhýbá ani pracovnímu prostředí. S šikanou v práci se nějakým způsobem podle průzkumů potkává až pětina Čechů a její rozpoznávání, prevence a řešení je jedním ze stěžejních úkolů kteréhokoliv manažera. V dnešním článku si ukážeme, jak šikanu na pracovišti ve čtyřech krocích vyřešit, pokud se ve vašem týmu vyskytne.

Ilustrační snímek

Identifikujte účastníky šikany

Podle Forbesu existuje několik druhů šikany. Utiskovat pracovníka může nejenom vedoucí, ale i kolega, větší kolektiv nebo dokonce podřízený. Zmapujte ve spolupráci s obětí situaci a zjistěte, kdo všechno jsou její účastníci a především kdo je v dané situaci aktivním agresorem. Řešte potom celý problém jako celek, nikoliv pouze jenom jeho část.

Promluvte si s agresorem

Konfrontujte přímo agresora, který šikanu aktivně vyvolává. Zjistěte, jestli si je vůbec svého jednání vědom – někdy je totiž možné, že aktivní účastník si ani neuvědomuje, jak se oběť cítí, a v takovém případě je situace řešena o něco málo jednodušeji. Pokud si je agresor svého chování vědom a dělá útoky cíleně, jasně mu vysvětlete, co přesně po něm chcete, v čem je situace nepřípustná a jaké typy chování nebudete tolerovat.

Řešte věc s HR oddělením nebo s vyšším vedením

Jestliže to situace vyžaduje, eskalujte situaci na vyšší vedení nebo personální oddělení. Odborníci na HR totiž zpravidla znají nástroje a způsoby, jak situaci řešit. Neberte šikanu na pracovišti na lehkou váhu, zvláště pokud se odehrává ve vašem týmu, a neváhejte věc postoupit až na nejvyšší vedení, pokud ji nejste schopni vyřešit vlastními silami.

Situaci následně průběžně kontrolujte

I když se vám situaci podaří nějakým způsobem vyřešit, nic není navždy hotovo. Situaci monitorujte, průběžně se zajímejte o to, jestli agresor se svým chováním nepokračuje nebo jestli si nevybral jinou oběť.

 

-mm-

 

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com