Vypěstujte si nervy z oceli a orientaci na výsledky stejně jako extrémní sportovci

Je známo, že extrémní sportovci mají skutečně pevné nervy a odhodlání pro věc. Jak toho ale dosáhli? Mezi těmi skutečně nejlepšími profesionály je pár shodných pojítek mezi adaptací na nebezpečí a silou jejich myslí.

Ilustrační snímek

Pohybová meditace

Práce s dechem a meditace jsou osvědčené metody, které napomáhají získat hlubší pohled do nitra mysli. Zároveň pomáhají člověku oprostit se od situací, které by v jiném případně mohly narušit jejich pozornost.

Mnoho extrémních sportovců využívá meditaci k nasměrování svého soustředění na jediný cíl. Vzhledem k tomu, že pozornost je flexibilní a směrovatelná, je potřeba cíleně pracovat s jejím zaměřením, abychom se nenechali rozptylovat méně podstatnými okolnostmi. Chůze a jóga jsou efektivními formami pohybové meditace, které umožňují cílené zaměření a budování rutiny podle jejich potřeb.

Pokud se snažíte dosáhnout výsledků se standardními meditačními strategiemi, zkuste to změnit po vzoru extrémních sportovců – kombinujte to s pohybem.

Cílená zvědavost

Cílená zvědavost je dovednost, která se rozvíjí, když se vášnivě ponoříte do nějaké oblasti učení a rozvoje. Například akrobatičtí lyžaři bývají posedlí různými způsoby, jak se ve vzduchu otáčet přes překážky, a vytvořili tak téměř neomezené množství způsobů, jak provádět své triky i mimo ně.

I přes neúspěchy je právě cílená zvědavost přivádí stále zpátky k překážkám, aby hledali možnosti, jak je překonat. Je to akt odolnosti usnadněný zvědavostí. Ne vždy vidíme úspěch okamžitě. Cílená zvědavost vám pomůže vrátit se zpět k tématu a klást otázky typu: Co se stalo? Proč se to pokazilo?

Inspirujte se ve sportu a nevzdávejte se. Ptejte se sami sebe, co můžete dělat příště jinak v konkrétní oblasti, ve které jste neuspěli.

Periferní logika

Periferní logika je pouze rozšířením řízené zvědavosti. Pokud jde o zkušenosti lyžařů, je to například odpověď na otázku: „Co musím udělat, abych byl příště úspěšný?“. Odpověď na tuto otázku bývá často hned vedle toho, co hledáme. Někdy se musíme k překážce přiblížit ze zcela jiného úhlu, ale někdy i malé vylepšení může výrazně ovlivnit úspěšnost.

Cílené odpojení

To, jak extrémní sportovci jednají se strachem, se u každého z nich liší. Jejich schopnost obejít svůj autonomní nervový systém a vytvořit kanál pro zaměření se na daný úkol je na špičkové úrovni. Je to vrcholová forma všímavosti a meditace, která vychází ze soustředěného odpojení. Umožňuje jim zachovat si pocitovou bezpečnost a schopnost pokračovat i v náročném nebo přímo nebezpečném úkonu.

Cílené odpoutání přichází, když víte, že jste během přípravy udělali skutečně vše. Víme, do čeho jdete, víme, co chcete, a ukazujete se, že do toho dáváte vše. Cokoli se stane poté, je mimo vaši kontrolu. Když v tu chvíli najdete mír, získáte i ty nejlepší výsledky.

 

Úspěch je dosažitelný, pokud jste ochotni přizpůsobit se světu kolem vás a svět kolem vás zase přizpůsobit svým potřebám a přáním.

 

 

-bb-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success