Vylepšete své rozhodovací schopnosti: Jak v pěti krocích učinit správné rozhodnutí

Rozhodování je velkou částí agendy jakéhokoliv manažera. Bez rychlého a správného rozhodování nemůže tým pod daným týmovým lídrem prosperovat. Proto se dnes podíváme na to, jaké kroky by měl mít správný a účinný rozhodovací proces.

Ilustrační snímek

Tyto tipy byly uveřejněny v příspěvku na blogu Briana Tracyho.

Krok č. 1: Zjistěte, o čem přesně se rozhoduje

V prvé řadě si musíte ujasnit, o čem to vlastně rozhodujete. Zní to banálně, ale správná definice předmětu rozhodování je zcela klíčová. Zaměřte se na to, abyste svým rozhodnutím řešili pokud možno jádro celého problému, ne jenom jeho aktuální, krátkodobý symptom.

Krok č. 2: Určete, jaké jsou možnosti

Vymyslete několik možných řešení. Mezi jakými možnostmi se rozhodujete? Jak reálné jednotlivé možnosti jsou a které je z nich nejpraktičtější?

Krok č. 3: Zjistěte, jaký dopad bude vaše rozhodnutí mít

Uvědomte si rozsah vašeho rozhodnutí. Abyste vybrali to správné řešení, musíte brát v potaz, jaký efekt bude vaše rozhodnutí mít. Musíte si uvědomit všechny implikace, které i v budoucnu rozhodnutí bude mít, a vzít je v potaz.

Krok č. 4: Zvažte pro a proti jednotlivých rozhodnutí

Přichází na řadu porovnání jednotlivých možností. Jaké jsou jejich pro a proti? Vyřeší se tím situace dlouhodobě, nebo krátkodobě? A jaké jsou priority toho, čeho chcete dosáhnout?

Krok č. 5: Učiňte rozhodnutí

Posledním krokem je dané rozhodnutí učinit a co nejefektivněji jej implementovat. Následně situaci monitorujte a ujišťujte se, že se jednalo o skutečně správné rozhodnutí. V případě potřeby jej upravte nebo změňte.



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com