Vyhazov nemusí být tragédie

S tím, jak v květnu 2008 vzrostla nezaměstnanost na 5,5 %, stále více amerických  zaměstnavatelů sděluje lidem, že jsou bez práce. I když neočekávaný vyhazov není nikdy dobrá zpráva, nemusí to být překážka v postupu.

Může to být šance změnit směr a najít si lepší cestu.  V den, kdy dostanete takovou novinku se asi vyvalí řada negativních emocí. Pak ale udělejte kroky, díky kterým vytěžíte ze situace maximum.  

- Položte si ty správné otázky. Vaše výpověď musela mít nějaké odůvodnění a vy byste se ho měli dozvědět. Položte si různé otázky, abyste svou zkušenost posoudili.

   - Proč se to stalo mě?

   - Jaké dovednosti potřebuji vylepšit, aby se to v budoucnu neopakovalo?

   - Jakým směrem potřebuji profesně růst? Atp.  

Pak je třeba začít odpovídat na tyto otázky. Alternativa je dát vinu ostatním a utápět se v negativních emocích. To ale nikdy nikomu nepomohlo. Možná zjistíte, že je dobře, že jste pryč, že jste to sami chtěli, ale neměli dost vůle tento krok udělat.  

- Je v pořádku mít radost. Vaše okamžitá reakce na vyhazov nemusí být velmi negativní. Pamela Skillings, kouč přes kariéru, zažila řadu klientů, kteří očekávali, že budou velmi nešťastní, když se to ale stalo, uvědomili si výhody toho, že odejdou. Není nikdy legrace přijít o práci, Sillingová ale slyšela řadu svých klientů říci, že byli překvapeni, že zažívali pocit velké úlevy.  

Co teď?

Poté, co jste si položili výše zmíněné otázky:

- Rozhodněte se, zda chcete zůstávat ve stejném oboru, zda chcete změnu, nebo si přejete začít podnikat na vlastní pěst.

- Pak je třeba udělat maximum proto, aby se váš cíl stal skutečností.

- Nemělo by vás odradit, když nezískáte každou pozici, kterou si usmyslíte. Bude vás to svádět vracet se do familiérní profesní oblasti, pokud jste se ale rozhodli udělat krok jiným směrem, věřte svému rozhodnutí začít nanovo.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder