Vyhazov? Možná jste nebyli dost zranitelní

Ilustrační snímek

Výpověď není konec světa. Mělo by to ale pro vás být určité varování. Nesmíte se bát přiznat, že jste chybovali. Jen pokud to dokážete, budete moci být autentičtí a díky tomu mluvit otevřeně o rizicích. Zapomeňte na hierarchii, občas je důležité pouze to, kdo je na danou oblast větší expert. Pokora a vůle přiznat, že neznáte všechno, vás může příště zachránit. Podle článku na webu management.about.com bychom měli o svých selháních a omylech mluvit otevřeněji.

1) Výpověď je obvykle dobrá věc pro váš charakter

Vaše ego to může bolet, ale také to může srovnat vaše příliš velké sebevědomí. Pokora je v naprosté většině případů prospěšná. Když vás propustí, možná si uvědomíte, že jste na některé komplexní problémy zkrátka nebyli dostatečně připraveni. A je jedno, jak snadné se vám předtím zdály. Možná, že ztratíte svůj pocit neporazitelnosti.

2) Pokorní lídři dělají lepší rozhodnutí

Někdy si myslíme, že leadership je jenom o tom, být strategičtí a přijímat rozhodnutí, která celou firmu posunou kupředu. Občas si i vy možná myslíte, že jde jenom o to, přesvědčit ostatní, aby dělali to, co vás posune blíž k vaší vizi. Jenže tohle je dost úzký přístup k leadershipu. Nutí nás totiž k tomu, abychom nikdy nepřiznávali chybu. Abychom nikdy neřekli, že je něco příliš složité, a že proto možná neznáme správnou odpověď.

Můžete také cítit, že máte povinnost všechno rozhodovat sami, obejít se bez pomoci a ostatních a že nesmíte nikdy přiznat, že jste se spletli. Když vás propustí, poznáte, že i lídr musí být někdy zranitelný. Musí přiznat, že nezná vždy ty správné odpovědi. Situace se totiž může vyvíjet skutečně překotně a tehdy jsou skromní a pokorní lídři obvykle úspěšnější.

3) Selhání neznamená, že jste hlupák

Propuštěný manažer nerovná se břídil. Zažijete si trochu ostudy a ponížení, ale přežijete to. Vytrvejte a  nechte minulost minulosti. Zaměřte se na to, co vás posune dál.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management