Vybudujte si nezlomnou duševní odolnost

Jakmile získáte emocionální houževnatost, už vás nikdy nic trvale nezlomí. Jak si však můžeme vybudovat dostatečné duševní síly, abychom vždy drželi vlastní život pevně ve svých rukách a byli připraveni čelit všemu, co přijde?

Ilustrační snímek

Nenechte se odradit počátečními neúspěchy

Být tvrdý a vypadat jako tvrďák, to jsou dvě odlišné dovednosti. Abyste byli odolní, nemusíte mít image pouličního rváče. Musíte být silní hlavně uvnitř.

Zvyšujte svou odolnost vůči nepohodě

Pokud to s posílením své duševní odolnosti myslíte vážně, začněte tím, že zvýšíte svou toleranci k bolesti a soužení. Přijměte některé věci tak, jak jsou. Nemějte žádná očekávání, zbavte se představy, že máte na cokoli nárok.

Jde totiž o perspektivu, s jakou se budete na věci dívat. Pokud máte pocit, že na něco máte mít nárok – a ono se vám toho nedostane – dostali jste sami sebe úspěšně do nepříjemné pozice, kdy vaše očekávání nebyla splněna. To bolí a v takové chvíli ztrácíme kontrolu nad svými pocity. Zaměřte se tedy na to, abyste byli v souladu s tím dobrým, ale i s tím špatným ve vašem životě. Tak získáte kontrolu nad tím, jak se cítíte a jak o věcích smýšlíte.

Mít podporu od lidí, kterým můžete důvěřovat, není slabost

Nevěřte tomu, že můžete a musíte všechno zvládnout sami. Nemusíte být vždy nezávislí a vždy se obejít bez pomoci ostatních. Ve skutečnosti je to tak, že se s druhými navzájem potřebujeme. Potřebujeme mít síť lidí, kteří nás podporují. Naše psychická odolnost je o tom, vědět, kdy potřebujeme někoho požádat o pomoc. Je to také o tom, umět potlačit vlastní ego. Právě v tom je síla. Můžeme se cítit zranitelní, můžeme potřebovat pomoc. Jsme to my, kdo si vybírá, kteří lidé nám v takové chvíli budou na blízku, připomíná článek na webu addicted2success.com.

Jen vy sami jste zodpovědní za své pocity

Obviňovat ostatní je snadné. Umožňuje nám to zmenšit naši bolest a nacházet si výmluvy. Jenže tím, že obviňujeme ostatní, svou odolnost nijak nerozvíjíme. Pokud vás například podváděl partner a zlomil vám tím srdce, cítíte velkou bolest. Jistě, je to chyba vašeho partnera. Za to, jak se s tím vypořádáte, jste však zodpovědní jen vy sami. Že je to nespravedlivé? Snad. Jenže jiný způsob, jak si vybudovat emocionální houževnatost, zkrátka neexistuje.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success