Výbuchy vzteku v práci: Jak je dostat pod kontrolu?

Práce je někdy stresující a my tak můžeme selhat sami před sebou a vybuchnout vzteky. Jak se z něčeho takového zotavit?

Ilustrační snímek

K nápravě potřebujete pokoru a vědomé úsilí. Buďte k sobě upřímní: Byl to jednorázový úlet, nebo se to už stalo vícekrát? Pokud by to byl jen náhlý, ojedinělý výbuch, mohl být zapříčiněn jedinečnými okolnostmi. V takovém případě může stačit upřímná omluva. Pokud však ztrácíte sebekontrolu pravidelně, musíte na sobě zapracovat a začít napravovat svou pověst vzteklouna.

Omluvte se – a udělejte to co nejdříve poté, kdy jste vybuchli. Omezíte tím dobu, po kterou vaše selhání budou ostatní probírat mezi sebou. Podle webu hbr.org se účinná omluva skládá z následujících složek:

  • Vyjádření lítosti
  • Vysvětlení toho, co bylo špatně
  • Potvrzení a přijetí vlastní odpovědnosti
  • Vyjádření lítosti
  • Nabídka řešení nebo nápravy
  • Žádost o odpuštění

Čím více těchto složek do své omluvy zahrnete, tím je pravděpodobnější, že vaše omluva bude přijata. Rozhodující je uznání vaší vlastní odpovědnosti. Neracionalizujte, nevymlouvejte se. Přiznejte prostě, že vaše chování bylo špatné a že si to jasně uvědomujete.

Nabídka nápravy je také velmi důležitá. Udělejte to tak, že vysvětlíte, co uděláte, abyste své selhání dotyčnému vynahradili. Nezapomeňte přiznat svou vinu i těm, kteří případně byli svědky výbuchu vašeho hněvu. Můžete také sdělit to, jaké kroky podniknete, abyste v budoucnu už sebekontrolu neztráceli.

Naučte se reagovat konstruktivněji

Zkuste také zjistit, co vás irituje a vytáčí. Chcete-li se vyhnout opakované ztrátě sebekontroly, najděte ty faktory, které vás snadno anebo hodně rozpálí.

Možnábudete muset lépe zvládat stres obecně, možná se snadno rozzlobíte, když se cítíte napadeni nebo zranitelní. Možná také existují určití konkrétní kolegové, kteří vás prostě frustrují. Zjistěte příčiny svého hněvu a poté začněte pracovat na jejich vyřešení.

-jk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review