Vybrali jste špatného manažera?

Proč špatní manažeři zůstávají na svých místech? Často je na vině ego jejich nadřízených, kteří je vybrali a nechtějí přiznat svou chybu. Ze strachu před ztrátou dobré pověsti stále odkládají řešení. Neuvědomují si přitom, že již o svou dobrou pověst přišli právě tím, že se rozhodli pro neschopného člověka, s jehož neschopností nic nedělají.

Ocitnete-li se proto v situaci, kdy budete uvažovat nad tím, zda jste na manažerskou roli nepřivedli někoho nesprávného, položte si následující otázky. Ve svém článku na serveru BusinessWeek.com je shrnul americký konzultant, kouč a spíkr v oblasti leadershipu John Baldoni.

1. Co se stalo od té doby, kdy dotyčný manažer převzal kontrolu?

Zvažte, jak funguje jeho oddělení. Dosahuje svých cílů způsobem, který odpovídá poslání a hodnotám vaší organizace?

2. Jakou podporu jste dotyčnému manažerovi poskytli?

Každý manažer bývá zprvu hozen do vody a musí se naučit plavat. To však neznamená, že nepotřebuje podporu s přestupem do nové role.

3. Co se stane, když se s dotyčným manažerem rozloučíte?

Ověřte si, zda podobné pochybnosti jako vy nemají i podřízení daného manažera či další vaši kolegové z vedení. Možná jste měli jednat již dříve.

4. Co s celou situací uděláte?

Pokud vás odpovědi na předcházející otázky vedou k názoru, že skutečně jde o špatného manažera, kterého byste se měli zbavit, přiznejte svou chybu. Neschopnost jednat je vůdcovské selhání.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek