Vybírejte dovolenou podle své osobnosti

Dovolená má sloužit k odpočinku. Každý by si ji proto měl plánovat podle toho, jaké jsou jeho zvyky a co mu nejvíce vyhovuje. Víte, jaký typ dovolené je pro vás nejlepší?

Ilustrační snímek

Pokud ne, přečtěte si následující článek inspirovaný doporučeními Susan Krauss Whitbourneové, profesorky psychologie na University of Massachusetts Amherst. Podle jejího článku na serveru Psychology Today shrnujeme následující otázky, které vám pomohou odhalit vaši „dovolenkovou osobnost“.

Jak moc vás baví plánování dovolené?

Pokud vůbec, tak se nestresujte plánováním. Využijte organizačních schopností svého partnera nebo jeďte na skupinovou dovolenou, kterou zorganizuje někdo jiný.

Jak moc vás zajímají nové zkušenosti?

Nenuťte se do exotické dovolené nebo adrenalinových zážitků, pokud máte rádi svůj klid. Raději se vydejte na osvědčená místa nebo zkoušejte novinky pouze opatrně.

Jak dobře umíte jednat s lidmi?

Snažte se co nejobjektivněji zhodnotit míru své asertivity a temperamentu. Pokud máte tendenci vyvolávat konflikty, měli byste se na dovolené vědomě snažit zachovat klid, ať už se stane cokoli. Pokud se naopak máte problém s průbojnějšími lidmi, cestujte s někým, kdo je asertivnější.

Jak moc velký perfekcionista jste?

Mnoho lidí chce doslova perfektní dovolenou – perfektní místo, jídlo, lidi... Pokud patříte mezi ně, připomínejte si, že nic nemůže být zcela perfektní. Když budete svou dovolenou stále porovnávat s nedostižným ideálem, nikdy si pořádně neodpočinete.

Jak moc chcete být sami?

Někomu vyhovuje hodně lidí a velký ruch kolem, někomu samota a ticho. Myslete na to, co vyhovuje vám, až si budete vybírat místo dovolené.

Jak moc velkou vinu cítíte, když jste na dovolené?

Pro někoho může být dovolená příliš stresující tím, že je vytržen ze své pracovní a rodinné rutiny. To však neznamená, že byste měli dovolenou opomíjet. Nemusíte jezdit nikam daleko ani se úplně odřezávat od svých běžných návyků. Postupujte pomalu a připomínejte si, že na dovolené jste proto, abyste si odpočinuli a mohli být lepším pracovníkem, rodičem, přítelem...

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today