Vůdcův mýtus vytváření strategie

Obecně se předpokládá, že výborní vůdcové vytvářejí výborné strategie. Je tomu ale opravdu tak? Podle odborníka z amerického Centra pro kreativní vůdcovství Peta Hammetta ne. Vysvětluje, že přesvědčivé strategie ve skutečnosti nevytvářejí samotní vůdcové, ale jsou spíše objevovány a zdokonalovány na základě zkušeností sdílených mnoha lidmi.

Vůdcové by proto neměli zavádět jen úzkou odpovědnost za strategii, ale vycházet ze sdílení zkušeností mnoha zaměstnanců na různých úrovních organizace. Dobré strategie mohou vzejít z výsledků chyby nebo syntézy různých nápadů a konceptů. Je třeba brát v úvahu široké pole možností. Článek shrnuje tři základní rady.

- Přeneste se přes dokonalost. Naučte se přijímat nejistotu a výsledky, které nejsou zcela perfektní. Vytvářejte strategie pro případ neočekávaných událostí a krizí. Předpokládejte, že věci nemusejí vždy jít podle plánu.

- Odolejte tlaku. Nepřistupujte na očekávání, že právě vy musíte mít ten nejlepší nápad, nejchytřejší strategii nebo nejsilnější vizi.

- Řiďte riziko, nevyhýbejte se mu. Hledejte způsoby, jak odhalit možné překážky a snažte se tato rizika odstranit nebo obrátit ve výhody. Plánujte, odhadujte a předcházejte co nejvíce životním nejistotám, abyste se vyvarovali přílišné úzkosti a stresu. Nepleťte si ale proces řízení nejistot s vyhýbáním rizikům. Odkládání nebo přehlížení řešení rizika ze strachu nakonec převáží výhody, kterých jste mohli dosáhnout.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership