"Vůdcovství je proces" a další mýty o leadershipu

Ve všech oblastech lidské činnosti existují určité mýty, které nám brání v úspěchu nebo dokonce vedou k neúspěchu. Výjimkou není ani vůdcovství, které manažeři mnohdy považují za proces. Ve skutečnosti se však jedná o způsob chování. Proces je něco, co vyžaduje rutinní soubor opakujících se kroků. Lídr vede ostatní tím, co dělá, nikoli tím, co říká nebo kopíruje z nějaké příručky.

Vlastní zkušenosti s překonáváním vůdcovských mýtů popisuje ředitel americké softwarové společnosti SciQuest Stephen Wiehe. Schopnost překonat zažité představy o leadershipu mu pomohla zachránit firmu v období masového rozmachu internetových firem, tzv. internetové bubliny.

Nejlepší nápady nepřicházejí díky konfliktům

Mýtem je také přesvědčení, že lídr musí být připraven poskytovat odpovědi. Mnohem produktivnější je být připraven klást otázky. Ptát se na názory druhých neznamená projev slabosti. Nejlepší nápady vznikají právě na základě otevřené, konstruktivní a pozitivní diskuse řízené otázkami.

Lídr si nepotřebuje udržovat moc a autoritu

Lídr by neměl investovat svou energii do budování moci. Měl by si říkat o zpětnou vazbu a zároveň tím učit své okolí, jak ji přijímat. Možnost poskytovat i přijímat zpětnou vazbu by měli mít zaměstnanci na všech úrovních. Neplatí ani to, že vůdce nařizuje svým lidem změny. Měl by je pro změny umět získat.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek