Vůdcovství beze slova

Vůdce toho někdy řekne více beze slov, než kdyby mluvil. Bohužel však často dochází k tomu, že neverbálními projevy dáváme druhým najevo jen negativní věci, jako je rozrušení, pohrdání nebo dokonce odpor. Lidé, jejichž úkolem je řídit a vést druhé, by měli ve svých neverbálních projevech být stejně opatrní jako v případě mluveného projevu. Jak na to?

- Uvolněte obličejové svaly. Když se zbavíte napětí v obličeji, budete působit přístupněji a ostatní s vámi budou lépe navazovat vztahy. Nestyďte se cvičit před zrcadlem, rozhodně nejde o projev ješitnosti.

- Pozvěte si inspekci. Požádejte důvěryhodného kolegu, aby sledoval váš výraz a postoj například během porady, kde budou probíhat intenzivní diskuse. Uvědomte si, že lidé nevnímají jen vaše slova. Neměli byste působit podrážděně ani tak, že byste raději byli někde jinde.

- Udržujte kamennou tvář.
Ve složitých či emočně vypjatých situacích si získá pozornost ten, kdo zůstane klidný a sebejistý. Nezvyšujte hlas, raději mluvte klidně a s přesvědčením.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review