Vůdcovské dovednosti nejen pro manažery

Ilustrační snímek

Stát se dobrým lídrem můžete i tehdy, pokud zrovna neřídíte žádný tým. Každý den nabízí možnosti, jak ukázat vůdcovské dovednosti a vybudovat si tak větší respekt a lepší pověst. Snadněji pak získáte nové zajímavé projekty nebo dosáhnete povýšení. Následující tipy jak na to popsala autorka populárních manažerských tipů Alison Greenová na stránkách blogu Fast Track.

Vnímejte svou práci z širšího pohledu

Zamýšlejte se na nad jednotlivými procesy či projekty nejen z pohledu své osoby či týmu, ale z pohledu celé firmy.

Spolupracujte

Dobrý lídr zapojuje do svých aktivit co nejvíce lidí, chce znát jejich názory a odborné rady. Sdílí své myšlenky a naslouchá druhým.

Neřešte všechno

Zvolte si, kam budete směřovat svou pozornost, když budete chtít za něco bojovat. Neangažujte se všude, kde můžete, ale tam, kde to pro vás má největší smysl a kde můžete prokázat největší vliv.

Přiznejte své chyby

Pokud se vám něco nepodaří, nesnažte se to skrývat. Převezměte odpovědnost. Využijte to jako příležitost něco nového se naučit a ukázat, že dokážete chybu napravit. Díky tomu nebudete vypadat slabší, ale naopak silnější.

Nebraňte se kritice

Přijímejte zpětnou vazbu. Když budete odmítat kritiku a ihned se začnete bránit, uškodí vám to v tom, jak vás budou vnímat ostatní. Lídr se chce neustále zlepšovat, nikoli vypadat jako že si nevěří a dávat ostatním najevo, že s ním není lehké pracovat.

Pomáhejte druhým, aby uspěli

Příležitostí je celá řada. Můžete například seznámit kolegy, kteří si budou vzájemně prospěšní nebo pomoci kolegovi s něčím, co se mu nedaří. Když ostatní uvidí, že umíte pomoci, budou si vás více vážit.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track