Vůdcovská lekce ze sportu

Bývalá basketbalová hvězda a současná přední sportovní psycholožka Roberta Kraus strávila roky hledáním odpovědi na otázku, jak ze sebe vydávat nejlepší výkony nehledě na hladinu přítomného tlaku. Její výzkumy mohou pomoci nejen špičkovým sportovcům a trenérům, ale i vůdcům ve všech ostatních oblastech působení. Prvním krokem ke špičkovým výkonům je podle Roberty Kraus tvrdá práce. Pokud nezapracujeme na získání dovedností, které nás dovedou k vysněnému cíli, nemůžeme k němu nikdy dojít.

Úspěšní a výkonní lidé si také osvojují umění pozitivní mluvy sami k sobě. Musejí věřit tomu, že uspějí. Pokud jim bude chybět potřebná energie a optimismus, budou sami k sobě promlouvat negativně, což se také negativně odrazí na jejich výkonech. Vůdcům, kteří koučují své zaměstnance nabízí Roberta Kraus několik rad:

- Dominantní myšlenka. Jedná se o tu poslední myšlenku, kterou máte v hlavě, než přejdete ke svému výkonu. Je třeba, aby byla pozitivní.

- Představování. Když si stanovujete cíle, vytvořte si jasné představy pro sebe i ostatní. Spíše než abyste říkali druhým, ať si vedou dobře, buďte specifičtí a řekněte jim, jak mají postupovat.

- Podmínky. Vytvořte pozitivní prostředí, ve kterém ze sebe budou ostatní moci vydat to nejlepší.

- Dosažitelnost. Buďte dosažitelní pro své lidi, pravidelně sdílejte zpětnou vazbu.

- Vztahy. Svou efektivitu nemůžete měřit jen podle výsledků. Důležité je, abyste také dokázali vytvářet a řídit vztahy s druhými. Těžko můžete uspět, když nebudete mít náklonnost svého týmu.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership