Vůdce tvrdý chleba má

Jestliže chceme hodnotit zaměstnance nebo celý pracovní tým, musíme znát klíčové prvky tvořící příslušné pracovní povinnosti a odpovědnosti. Článek se zaměřil na vůdce a jejich činnost v organizačním kontextu. Autor na základě odborné literatury sestavil přehled povinností vůdce v oblasti řízení lidí, strategického řízení, osobních charakteristik a řízení procesů.

Řízení zaměstnanců si žádá zejména přímou komunikaci, schopnost ocenit práci druhých a inspirovat je. Důležité je také zachovat spojení s celkovou orientací podniku, identifikovat kritické signály vzniku konfliktů a podporovat další rozvoj zaměstnanců. Strategické řízení vyžaduje, aby byl vůdce schopen přizpůsobovat se dynamickým podmínkám, analyzovat rizika a rozhodnutí. Musí rozumět silným a slabým stránkám organizace a vytvářet odpovídající strategie. Dokáže rozeznat vhodné partnery, strategická spojení a zdroje, jejichž pomocí může podnik dosáhnout svých cílů.

Jak osobnost by vůdce měl být poctivý a schopná integrace, stejně tak jako pracovníci, které si vybere do svého týmu. Neměl by postrádat vůli a nadšení pro úspěch, nevyhýbat se inovacím a novým myšlenkám. Důležité je, aby se dokázal rychle učit, nebyl arogantní, uměl se rozhodovat a uvažoval analyticky. Okolí by měl projevovat respekt a rizika vždy zvažovat. Pokud jde o procesní řízení, měl by dokázat řídit změny, prosazovat inovace, hledat zdroje a řešit krizové situace. Nutným předpokladem je, aby poznal nefungující proces a vyvíjel iniciativu pro nápravu.

**Datum vydání:** I/2004
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher