Všichni dobří manažeři dělají jednu věc stejně

Přemýšleli jste někdy nad tím, co odděluje opravdu dobré manažery od těch průměrných nebo podprůměrných? Věcí by se dalo najít určitě spoustu. Existuje ale jedna věc, kterou musí dělat všichni manažeři, kteří chtějí při vedení lidí dosáhnout úspěchu. O co jde? To vám povíme v tomto článku.

Ilustrační snímek

Konzistentnost – klíč k úspěchu v managementu

Při vedení lidí hraje zcela klíčovou roli konzistentnost. Tedy určitá neměnná integrita. Konzistentní manažer je takový, který nemění příliš často své názory, pokud k tomu není skutečně dobrý důvod, a který se vždycky drží pevného žebříčku hodnot. Takový manažer neříká jednomu člověku jeden názor a druhému jiný názor.

Proč je konzistentnost tak důležitá?

Jak uvádí BBC.com. konzistentnost vedení týmu vytváří dojem bezpečného a zdravého pracovního prostředí. Podřízení manažera totiž vědí, co od něj mohou čekat, jaké jsou jeho priority a také co se očekává od nich. Když je manažer naopak nekonzistentní a neustále mění své priority a požadavky a chová se nepředvídatelně, jeho podřízení nemají čas a klid na soustředěnou práci a věnují příliš mnoho energie navigování v neustále se měnícím pracovním prostředí.

Konzistentnost neznamená absenci flexibility

Někdo by možná mohl po přečtení textu výše namítnout, že doba se neustále vyvíjí a lidem, kteří nemění své názory a udržují si stále ten stejný žebříček priorit a hodnot, dříve či později ujede vlak.

Tato představa je ale mylná. Flexibilita je u pracovníků, týmů i jejich manažerů určitě žádoucí a nutná. To však neznamená, že manažer bude neustále měnit své názory a priority podle toho, jak se mění situace. Pracovníci potřebují ke klidné a kreativní práci určitý klid a rovnováhu. A tu právě obstarává konzistentní manažer, který sice do určité míry reaguje na aktuální dění a odpovídá na nové výzvy, ale zároveň v rámci svého pracovního stylu vyzařuje jistý klid, předvídatelnost a neukvapenost.

 

-mm-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC