Vojenská lekce týmového leadershipu

Mechanismus úspěšného týmového leadershipu zahrnuje čtyři základní prvky – pochopit vůdcovskou roli, udržet jednotu týmu, nebýt obětí podřízenosti a umět jednat s rozdíly. V článku pro server chiefexecutive.net to popisuje bývalý člen speciálních jednotek americké armády během operace Pouštní bouře Gregory Hartley, který přenesl své vojenské zkušenosti do byznysu a nyní se zabývá firemním poradenstvím. Napsal také knihu The Most Dangerous Business Book You'll Ever Read (John Wiley & Sons, 2011).

Pochopte svou roli

Zatímco manažer „kontroluje“, lídr „vede“. Jeho úkolem je facilitovat to, co umějí členové jeho týmu a odstraňovat překážky, které jim v tom brání.

Udržujte jednotný tým

Sledujte jakékoli projevy nejednotnosti týmu. K posílení interpersonálních vztahů použijte nástroje, které vám osobně pomohli dostat se nahoru.

Nestaňte se obětí podřízenosti

Podřízenost je dvousečná zbraň. Pokud si příliš zvyknete na to že vám lidé podléhají, přestanete jako vůdce růst. Může to oslabit či dokonce zničit vaši důvěryhodnost.

Naučte se řešit rozdílnost

I když si vyberete lidi do svého týmu a všichni budete mluvit stejným jazykem, nikdo nebude uvažovat zcela stejně jako vy. Chcete-li se naučit pracovat s rozdíly, musíte je nejprve rozpoznat. Pak je třeba posoudit, zda jsou pro váš tým silnými, neutrálními nebo nebezpečnými vlastnostmi.

-kk-

Zdroj: ChiefExecutive.net - americký magazín pro top manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje ChiefExecutive.net