Vnímání věku je relativní, záleží na lidech v okolí

Kdo chce vypadat mladě, nemusí nutně podstupovat plastické operace. Podle psychologů z německé Univerzity Friedricha Schillera v Jeně stačí obklopovat se staršími lidmi. Pokud totiž lidé nejdříve vidí obličeje starších lidí, hádají třicátníkům mnohem mladší věk.

Psychologové promítali dobrovolníkům fotografie starších a mladších lidí. Pak jim předložili fotografii člověka ve středním věku s tím, aby odhadli jeho věk. Ukázalo se, že pokud účastníci studie nejprve sledovali fotografie starších lidí, považovali následné figuranty ve středním věku za mladší, než ve skutečnosti jsou. Naopak po promítání mladších obličejů odhadovali figurantům výrazně starší věk. Platí to u obou pohlaví, v případě stejného pohlaví však ještě více.

Profesor Stefan Schweinberger shrnul výsledky studie tak, že prokázala možnost měnit subjektivní vnímání obličejů. Například starší muži by proto měli zvážit, zda je žádoucí obklopovat se mladými ženami. Dle jenských psychologů by měli raději volit společnost starších pánů, pokud chtějí působit na okolí mladě.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily