Virtuální bolehlav

Úspěšní vůdcové klasických pracovních týmů mnohdy propadnou panice, když mají začít řídit týmy virtuální. Osvědčené postupy se míjejí účinkem a snaha se zdá být marná, výsledky se nedostavují.Článek proto uvádí několik doporučení pro řízení virtuálních týmů:

- Komunikujete dostatečně? Pro virtuální pracovníky je velmi obtížné zůstat „v obraze“, když jim vedoucí týmu neposkytuje aktualizované informace.

- Máte jasný plán? Pro každý tým je nejdůležitější, aby pracoval na společné věci, pro virtuální tým je však vymezení společného cíle naprosto nezbytné.

- Dokážete předvídat? Při osobním stýkání se zaměstnanci je jednoduché sledovat řeč jejich těla nebo další ukazatele, které odhalí jejich zájem a odevzdání. Mezi e-maily a hlasovou poštou se takové věci hledají obtížně. Všímejte si proto každého sebemenšího detailu, který by mohl znamenat problém, například když běžně hovorný člen týmu přestane komunikovat.

- Sejdete se se zaměstnanci tváří v tvář alespoň občas? Občasná setkání jsou velice důležitá. Pro všechny je motivující, když si mohu osvěžit například to, jak vypadají jeho spolupracovníci. Vhodné schůzky mohou být při vzdělávacích nebo společenských akcích.

- Dokážete ocenit výkonnost? Virtuálním pracovníkům se často nedostává uznání, což je velice domotivující. Manažer by si proto vždy měl najít čas a zajistit jak individuální, tak skupinové uznání za dobře odvedenou práci.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews