Víno má posílit chuť jídla

Proč právě Francie hraje první housle v oblasti vinařství? Podle nejuznávanějšího českého znalce francouzských vín Hynka Vicha je základ ve vztahu Francouzů k tomuto nápoji, který je zcela jiný než v ostatních zemích. Spočívá ve vyhledávání požitků, které zkrášlují život.

Ve Francii má víno stejnou úlohu jako voda nebo chléb. Je samozřejmou součástí stolování a většinou se konzumuje s jídlem. Když Francouzi hovoří o druzích vína, současně přiřazují i jídla, ke kterým se hodí. Pít víno bez jídla je pro ně nepřirozené, protože za hlavní poslání vína považují umocnění chuti jídla. Someliéři v restauracích se též nejprve ptají, co si host dá k jídlu a teprve poté doporučují víno.

Francouzská vína nejsou založená na odrůdách, jako je tomu jinde v Evropě. Hlavní úlohu hraje tzv. terroir neboli soubor faktorů, jako je geologické podloží a složení půdy, teplota, srážky, nadmořská výška či tradice pěstování hroznů. Důležitou roli hraje také vzdálenost, přísné předpisy kontroly a povinnost, že vinaři musejí být vystudovaní enologové nebo si tyto odborníky najmout.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk