Vína jižní Evropy - inspirace na dovolenou

Ilustrační snímek

Dovolená zavede mnohé z nás na jih Evropy, kde se můžeme setkat s různými druhy vín. Jak si správě vybrat? Nejkvalitnější vína jsou francouzská, italská a španělská. U většiny případů platí pravidlo, že s vyšší cenou přichází i větší kvalita. Nenáročné víno koupíte v ceně do pěti eur. Středně kvalitní třída vín se pohybuje v cenových relacích od pěti do třiceti eur. U dražších vín je pak dobré nechat si poradit od odborníků, abyste koupili skutečně to, co chcete.

- Francie nabízí nesčetné množství vín. Nejkvalitnější nesou označení Appellation d´Origine Contrôlée (AOC). Na letní popíjení jsou nejlepší lehká červená vína z jižních oblastí, pro které je typický ovocný charakter. Náročnější milovníci vína mohou vyzkoušet červené kupáže Bordeaux či Burgundska. Velice oblíbené je víno označené jako Vin de Pays , které má vysokou kvalitu, je však levnější než vína AOC. Pokud máte rádi přírodní sladká vína, vyzkoušejte vína z oblasti Sauternes . Nevýhodou může být vyšší cena. Samostatnou kapitolu tvoří šampaňské, které je zejména v létě osvěžujícím zážitkem.

- Itálie je spolu s Francií největším producentem vína na světě. Vyrábí vína různé kvality. Nejvyšší kvalita nese označení Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) a Denominazione di Origine Controllata (DOC). Červená italská vína zahrnují Barolo a Barbera z Piemontu a toskánské trio Brunello di Montalcino , Nobile di Montepulciano a Chianti. Ekvivalentem francouzských vín střední kvality jsou vína s označením Indicazione Geografica Tipica . Jsou to nenáročná vína za dobrou cenu. Nejnižší třídou jsou pak vína označovaná jako Vino da Tavola .

- Španělsko je třetí vinařskou velmocí. Produkujte víno stále vyšší kvality. Nejkvalitnější pocházejí z oblasti Rioja a Priorat patří do kategorie Denominación de Origen Calificada (DOC). Nejlepší španělská odrůda hroznů se jmenuje Tempranillo. Poskytuje červené víno s nezaměnitelným buketem a chutí lesního ovoce. Nenechte si ujít ani katalánské šumivé víno cava a andaluské sherry.

- Chorvatsko produkuje nejpopulárnější víno Graševina (rizling vlašský) se svěží příchutí hroznového cukru. Můžete zde také ochutnat nesčetné množství domácích červených vín lehčího ovocného charakteru.

- Bulharsko nabízí nejkvalitnější vína jihovýchodní Evropy. Místní kabernety a merloty jsou typické ovocným charakterem. Jsou nezbytným doplňkem jídel z červeného masa.

- Řecko má specialitu v bílém vínu Retina. Nejlepší pochází z oblasti Attiky a vhodně doplňuje tradiční pokrmy. Má však speciální vůni a chuť, která nemusí vyhovovat každému.

- Kypr nabízí svým návštěvníků z řad milovníků vína sladké dezertní víno Commandaria. Vyrábí se již od dob antiky a dnes slouží zejména jako aperitiv či doplněk ke sladkým dezertům.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk