Více než párty

Považujete oslavy narozenin vašich zaměstnanců nebo oslavy jejich týmových úspěchů za ztrátu času? Vyhýbáte se společenským událostem na pracovišti? Dokážete z vašeho rozpočtu odstranit odměny a projevy uznání? Pokud je tomu tak, měli byste vědět, že stojíte sami v cestě vašemu úspěchu. Jedním ze základních předpokladů dlouhodobě úspěšného manažera je totiž právě schopnost budovat a řídit týmy.

Efektivní týmoví vůdcové vytvářejí prostředí, v němž mohou pracovní týmy dobře fungovat – a do takového prostředí patří i společenské a osobní potřeby zaměstnanců. Základní potřeby přitom zahrnují touhu být součástí většího celku a dočkat se uznání od ostatních. Dokáže-li manažer tyto potřeby splnit, může se těšit na větší důvěru, dobrou vůli a spolupráci svého týmu. Dosáhne tak vyšší produktivity a efektivity.

Týmové aktivity a společenské události zahrnují sílu v tom, že představují sdílené zkušenosti. Společná účast na nějaké události vytváří emocionální spojení mezi jednotlivými lidmi. Zatímco například v rodině zajišťují společné zkušenosti křtiny, pohřby nebo svatby, v zaměstnání to může být narozeninové oslava v konferenční místnosti. V takovém případě nejde jen o oslavu, ale o strategii budování úspěšného týmu.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership