Veřejné vystoupení není závod

Ilustrační snímek

Toastmasters International je nezisková organizace, jejímž cílem je vzdělávání v oblasti komunikačních dovedností a leadershipu. Sdružuje více než 14 tisíc řečnických a diskusních klubů po celém světě včetně České republiky. Jejím prezidentem v New Yorku je Joshua Rinaldi – muž, který měl ještě před nedávnem hrůzu z vystupování na veřejnosti a dnes učí ostatní, jak lépe mluvit a prezentovat. Jak se mu to podařilo zjišťoval server businessinsider.com.

Mluvte zpaměti

Tato rada může znít jako fráze, ale je skutečným základem úspěšného vystoupení. Joshua Rinaldi doporučuje nejprve si celou řeč sepsat, pak si ji několikrát přečíst a pak ji začít cvičit vlastními slovy. Vaše výsledná řeč pak bude podobná té, kterou jste si původně sepsali, nikoli však doslovně. Pokud si s sebou chcete vzít na pódium poznámky, mělo by to být jen několik bodů, nikoli celých vět nebo dokonce stránek textu. Smyslem poznámek je připomenout vám hlavní body vaší řeči, nikoli číst z papíru.

Ukažte sami sebe

Zapojte do své řeči svou osobnost. Je-li vám vlastní vyprávění veselých historek, klidně přidejte vtip. Můžete také využít analogie z různých činností, kterým se věnujete (např. sport, vaření apod.). Obecně mějte na paměti, že vaše řeč je v podstatě dialog s publikem. Podávejte své téma tak, jako byste o něm mluvili při rozhovoru s méně lidmi. I když si budete muset nastudovat složité materiály, zjednodušte je pro publikum. Vždy vycházejte z toho, kdo bude v publiku sedět.

Dýchejte a vynechte kávu

I zkušenému spíkrovi prospěje, když se před svým vystoupením zklidní pomocí pomalého hlubokého dýchání. Postačí půlminuta až minuta. Pomáhá také střídané zatínání a uvolňování pěstí nebo napínání stehenních svalů. Joshua Rinaldi dále radí vynechat kávu a další kofeinové nápoje alespoň hodinu před vystoupením. V kombinaci s adrenalinem u nadcházejícího vystoupení by to mohlo způsobit více škody než užitku.

Neomlouvejte se

To, že si nejste zcela jisti sami sebou, neznamená, že na to musíte upozorňovat. Začátečníci často chybují tím, že hned v úvodu prezentace zařadí několik omluv, např. „Omlouvám se, pokud mluvím příliš rychle.“ nebo „Omlouvám se, neměl jsem příliš mnoho času na přípravu.“ Tyto omluvy publikum nezajímají a zbytečně podrývají vaši důvěryhodnost.

Nepospíchejte

Předem si ujasněte, jaký časový prostor pro svou řeč budete mít. Pak si ji nacvičte tak, abyste tento prostor plně využili. Nejde o žádný závod. Nervózní člověk má tendenci mluvit rychleji, a proto si vědomě dávejte na své tempo pozor. Když budete mluvit příliš rychle, nebude vám rozumět a také se může stát, že vám dojde dech. Když vám něco vypadne, nevadí. Krátká pauza na nadechnutí a uspořádání myšlenek není žádný problém.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider