Venku led, v lednici ledové víno

Netradiční vinařská země – Kanada, se díky tuhým zimám dostala do čela producentů *ledového vína*. Kanada začala produkovat ledové víno až v roce 1978 a od té doby se díky klimatu stala prvním světovým producentem ledových vín. Unikátní kombinace horkého léta a mrazivé zimy zde vytváří ideální podmínky. *Objev ledového vína* byl naprosto náhodný. V roce 1794 byli franští vinaři v Německu nuceni sklízet a lisovat zmrzlé hrozny. Výsledkem byli sami velmi příjemně překvapeni. V průběhu 19. století se pak „eiswein“ stal poměrně běžným produktem v regionu Rheingau. Ale na rozdíl od evropských zemí (ČR, Německo, Rakousko), kde v mnoha ročnících nedojde ke vzniku vhodných zimních podmínek, umožňují pravidelné mrazy kanadským vinařům produkovat tuto nádheru každým rokem.

Když teplota sestoupí na – 8° C, zmrzlé hrozny jsou opatrně sklízeny ručně a okamžitě jsou lisovány ještě zmrzlé, cukry jsou v tomto momentě na maximu jejich koncentrace. Výsledkem je malé množství vína, ale neuvěřitelné kvality. Ledové víno se může pít samotné a vychutnávat jeho bohatý buket aroma broskve, meruňky, divokých květů, medu, maracuji a lichi. Ale velmi vhodně doprovází bílá tučná husí nebo kachní játra, může být podáváno s čerstvým ovocem, afinovanými sýry a dezerty. Je třeba ho podávat velmi chladné, ideální je ponořit jej do nádoby s ledem na 15 min před podáváním. Vzácnost produktu a obtížnost jeho šlechtění ospravedlňují jeho vysokou cenu.

-ba-
Zdroj: Víno.cz - Obsáhlý průvodce světem vína a vinařství.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Víno.cz