Venku je teplo a svítí sluníčko... ale práce se udělat musí

Léto je tradičně časem odpočinku, prázdnin a nízké produktivity práce. I když lidé nemohou být mimo kancelář po celé léto, zdá se, že jejich morálka je stejně poněkud rozvolněná. Z tohoto důvodu můžeme mluvit o letním propad produktivity. 

Chcete-li zaměstnance udržet motivaci zaměstnanců, nabídněte jim letní výhody, jako je například flexibilní pracovní doba, nebo vhodně posilte firemní kulturu.

Ilustrační snímek

Aktivně naslouchejte zaměstnancům

Chcete-li dosáhnout vysoké pracovní produktivity podřízených i v létě, musíte začít tím, že jim věnujete určitý čas. Musíte je chtít lépe poznat. Klíčové je zjistit, co je baví, díky čemu se budou více angažovat.

Každý zaměstnanec je totiž jedinečný. Někteří udělají cokoli, aby mohli trávit více času s rodinou, jiní zase mají zájem o vzdělávání nebo o mentoring.

Zde je několik způsobů, jak udržet produktivitu na dobré úrovni i v horkých letních měsících.

1. Nabídněte pružnou pracovní dobu

Flexibilní pracovní doba umožní každému účastnit se ve volném čase akcí, které nechce zmeškat, aniž by přitom byl nucen obětovat  produktivitu v práci. Nabídka pružnější pracovní doby, která by toto umožňovala, by pro vaši firmu měla být poměrně nenákladná.

2. Léto není jen po pracovní době

Můžete zorganizovat firemní piknik nebo kolektivní sporty. Dejte svým lidem možnost jít na chvíli ven. Nikdo nechce být v létě zavřený celý den v kanceláři, připomíná nám článek na webu businessnewsdaily.com. Zvažte také méně striktní dress code, obzvlášť když jsou venku ta největších parna.

3. Je to otázka firemní kultury

Abyste učinili léto v kanceláři o něco snesitelnějším, můžete využít i firemní kulturu.

Obecně je atmosféra v práci důležitá v každé části roku. Může lidi inspirovat k tomu, aby proaktivně hledali řešení problémů. A to je mnohem lepší než jen upozorňování na problémy bez úsilí je skutečně řešit.

Kultura může také povzbudit zaměstnance, aby se více zapojovali do vzájemné spolupráce s cílem podpořit celkovou výkonnost. Když každý člen týmu převezme odpovědnost za svůj projekt nebo činnost, máte vyhráno.

-jk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily