Vedete vícegenerační tým? Máme pro vás čtyři tipy

Jste manažerem týmu, jehož někteří členové patří k mladší generaci a jiní naopak ke starší? Přemýšlíte, jak nejlépe využít potenciál všech podřízených a pomoci svému multi-generačnímu týmu dosáhnout svého maximálního potenciálu? Máme pro vás čtyři užitečné tipy.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server FastCompany.com.

Zkuste obrácený mentoring

Mentoring je forma interního vzdělávání, při které zkušenější (zpravidla služebně starší) pracovník dlouhodobě radí mladšímu nebo méně zkušenému kolegovi. Existuje ale i obrácený mentoring. A to takový, při kterém mladší kolega působí jako mentor pro svého staršího kolegu. Většinou se jedná o případ, kdy do týmu přijde nový, mladší člen, který má ale zkušenosti z jiného oboru nebo týmu, které může svým kolegům předat. Umožněte, aby se znalosti a know-how ve vašem týmu předávaly všemi směry, ne pouze od starších k mladším.

Dávejte dohromady vícegenerační projektové týmy

Vaším cílem by mělo být umožnit pracovníkům všech generací a demografických skupin přispět svými jedinečnými silnými stránkami k dobru celého týmu. Aby mezi sebou různé generace v rámci vašeho týmu komunikovaly a spolupracovaly, je vhodné na různé dílčí či časově omezené projekty vyčleňovat dvojice nebo skupiny pracovníků, které sestávají právě z lidí rozdílného věku.

Podporujte flexibilitu pracovních rolí

Starší a mladší pracovníci často mívají odlišné priority, očekávání a požadavky co se týče flexibility práce, její organizace či její náplně. Abyste co nejvíce vyhověli všem, neměli byste bazírovat na striktních definicích jednotlivých pracovních funkcí. Naopak. Podporujte určitou flexibilitu a umožněte pokud možno všem pracovníkům pracovat tak, jak jim to vyhovuje.

Podporujte socializaci napříč generacemi

V neposlední řadě je samozřejmě nutné podporovat u vašich podřízených týmového ducha. Nepodceňujte socializaci a plánujte společné team-buildingové akce (ať už malé nebo velké). A plánujte je tak, aby si na nich všichni – tedy mladší i starší – skutečně přišli na své.



-mm-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company