Vážíte si svého času?

Ilustrační snímek

Otázka, zda si vážíte svého času, se vám může zdát zbytečná. Když by se vás někdo takto zeptal, jistě byste odpověděli, že ano a velmi. Slova jsou však jedna věc a činy věc druhá. Říkají i vaše činy, že váš čas je drahý a ostatní jej nemohou zneužívat?

Když necháte druhé, aby zneužívali váš čas, v podstatě jim říkáte, že váš čas není nijak důležitý,“ píše na svém blogu Craig Jarrow alias Time Management Ninja. Čas přirovnává k penězům, které také nedáváme druhým jen tak. Upozorňuje na typické případy, kdy svým jednáním dáváme druhým najevo, že nás mohou kdykoli rušit.

1. Na všechno kýváte

Když budete souhlasit s tím, že splníte všechny požadavky, které vůči vám někdo vznese, nebudete se moci soustředit na své priority. Pokud jste se ještě nenaučili říkat ne, je nejvyšší čas začít trénovat asertivní chování.

2. Necháte se okamžitě vyrušit ve své práci

Pracujete na důležitém úkolu a zároveň máte kolem sebe zvonící telefon, vyskakující e-maily a neodbytné kolegy. Těmto vyrušením byste měli věnovat maximálně 3 minuty svého času a soustředění. Potřebujete-li naprostý klid, zavřete dveře a vypněte telefony.

3. Jste neustále k dispozici

Na e-maily ani telefonáty nemusíte reagovat vždy okamžitě. Pokud tak činíte, ostatní si na to velmi rychle zvyknou. Raději se soustřeďte na lidi a úkoly, které jsou pro vás momentálně nejdůležitější.

4. Nedodržujete časové plány

Například na poradách necháte účastníky mluvit bez ohledu na domluvený čas. Celé dny pak trávíte na poradách a neuděláte nic. Zkuste ukázat jasné hranice a uvidíte, že se ostatní budou snažit, aby váš (i svůj) čas využili efektivněji.

5. Tolerujete nedochvilnost

Pokud vám nevadí, že někdo přijde na poradu či domluvenou schůzku o čtvrthodinu déle, brzy se to stane normou. Dělejte své věci včas a veďte k tomu i ostatní. Pokud někdo nepřijde včas, přeložit schůzku na jindy, kdy se to bude hodit vám.

-kk-

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja