Vaši podřízení si na pracovišti začali románek. Co by jste s tím měli jako manažer dělat?

Mnoho lidí najde svoji lásku na pracovišti. Je to prostředí, ve kterém trávíme spoustu času, a proto není divu, že se mezi kolegy může rozvinout i něco víc než jen pouhá náklonnost. Jedná se ale o specifickou situaci, která může narušit chod týmu a spolupráci mezi kolegy. Jaká by měla být reakce manažera na takovou situaci?

Ilustrační snímek

Berte v potaz, jaká jsou interní pravidla vaší firmy

Jak uvádí HR Review, mnoho firem má nastavená interní pravidla, která se týkají právě romantických vztahů mezi kolegy. To se týká především situací, kdy by přehnaná náklonnost kolegů na určitých pozicích mohla být v rozporu se zájmy firmy. Například pokud jeden pracovník patří k internímu auditu a druhý k týmu, který má být auditován. Nebo pokud jsou v nadřízeném a podřízeném vztahu.

Jestliže se jedná o situaci, kterou tato pravidla nějak reflektují, tak jednejte podle interních pravidel. Klidně i v součinnosti s personálním oddělením. Vždy situaci probírejte i s dotyčnými lidmi a do celé komunikace je zahrnujte. Pokud navážou vztah dva lidé, u kterých by se mohlo jednat o problém, je nutné situaci řešit. Řešení jsou různá – přechod do jiného týmu, přesunutí k jinému projektu nebo zkrátka nalezení řešení, které konflikt zájmu nějakým způsobem eliminuje.

Zasáhněte, pokud osobní spory začnou zasahovat do fungování vašeho týmu

Pokud spolu mají dva kolegové romantický vztah, většinou to samo o sobě žádný problém není. Horší už to bývá u rozchodů a jiných problémů, které s „románky“ jdou ruku v ruce. Jestliže se vztah mezi kolegy vyvine do situace, která má negativní vliv na chod týmu nebo která vytváří dusnou atmosféru na pracovišti, je opět nutné situaci řešit. Promluvte si s dotyčnými lidmi a zkuste společně najít řešení, které bude všem vyhovovat. Často vám budou sami nápomocni, protože dusná atmosféra nebo řešení rozporů vadí i jim samotným.

Sexuální obtěžování nebo jiné prohřešky nesmíte tolerovat

Celý tento článek se doposud věnoval konsenzuálnímu vztahu dvou kolegů. Jinou, samostatnou kapitolou jsou pak ale podezření na sexuální obtěžování či jiné formy nevhodného chování. Jestliže máte podezření, že se něco takového děje, věc řešte okamžitě. Ideálně v součinnosti s personálním oddělením, managementem firmy a samozřejmě i s dotyčnou zasaženou osobou.

 

-mm-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview