Vánoční večírek jako příležitost k networkingu

Ilustrační snímek

Blíží se období vánočních večírků, které pro vás nemusí být jen příležitostí k zábavě a konzumaci dobrého jídla a pití, ale i příležitostí k budování obchodních vztahů. Neznamená to, že byste hned na večírku měli domlouvat obchodní schůzky, můžete si však připravit půdu pro další jednání. Stačí se dotyčných lidí zeptat, zda se jim můžete ozvat později, pa už se můžete nerušeně věnovat zábavě. Chcete-li však v budování kontaktů uspět, vyvarujte se následujících chyb, na které upozornil server US News.

Nedíváte se lidem do očí

To je začátečnická chyba. Přímý pohled do očí je přitom nejjednodušší cestou, jak navázat kontakt s novým člověkem. Nesmí ale samozřejmě trvat příliš dlouho.

Nepoznáte, kdy se stáhnout

Nemůžete předpokládat, že se s vámi bude chtít bavit každý, koho oslovíte. Pokud na druhé straně uvidíte chybějící oční kontakt, hraní s mobilem a další signály nezájmu, nevnucujte se.

Neumíte se ptát

Nepokládejte otázky, na které lze odpovědět jedním slovem. Raději se ptejte jak, kdo, co či kde a hlavně pozorně naslouchejte.

Neumíte představit své známé

Když někoho představujete, neomezujte se pouze na jeho jméno. Stručně také popište, odkud je a čím se zabývá. Vyhnete se tak nepříjemnému tichu, kdy nikdo nebude vědět, co říci.

Jste příliš dotěrní

Na večírku není nikdo zvědavý na člověka, který obchází všechny kolem, rozdává vizitky a bez okolků se ptá, jak mu mohou pomoci v jeho kariéře či obchodních záležitostech.

Nejste připraveni

Úspěšný networking je záležitostí důkladné přípravy. Předem si proto zjistěte, kdo přijde, a připravte si koho komu chcete představit.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report