Uznávání a odměňování: Inspirace z behaviorální ekonomie

Ilustrační snímek

Jaké principy behaviorální ekonomie bychom měli znát, abychom pochopili lidské chování ve vztahu k motivaci a odměňování? Touto zajímavou otázkou se zabývá prezident americké organizace Recognition Management Institute Roy Saunderson ve svém nedávném článku na serveru incentivemag.com. Zdůrazňuje následující desatero principů uznávání a odměn.

1. Reciprocita

Zaměstnanci podávají lepší výkony, když se jim dostává uznání. Zaměstnavatelé, kteří uznávají své zaměstnance, mohou očekávat lepší výkony.

2. Konformita

Veřejné projevy uznání zaměstnancům pozitivně působí i na ostatní zaměstnance, kteří momentálně nejsou chváleni.

3. Zpětná vazba

Uznání je předávání pozitivní zpětné vazby za účelem podpory určitého typu chování.

4. Potvrzování

Smyslem projevů uznání a odměn je potvrzování konkrétních přínosů zaměstnanců, které je odlišují od ostatních.

5. Ospravedlnění

Zaměstnanci preferují hotovost před věcnými odměnami. Pokud však jde o nefinanční odměny, mají tendenci podávat lepší výkony, aby mohli získat takové nefinanční odměny, do kterých by jinak neinvestovali, protože takové investice by pro ně byly neospravedlnitelné.

6. Přenositelnost

Pouze odměny nestačí, protože jsou přenositelné – zaměstnanci je mohou s někým vyměnit nebo věnovat někomu jinému. Uznání je však psychického charakteru a je nepřenositelné.

7. Společenské hodnota

Způsoby, jimiž uznáváte a odměňujete zaměstnance, by v sobě měly mít potenciál toho, že o nich budou zaměstnanci chtít mluvit s dalšími lidmi.

8. Oddělitelnost

Finanční odměny je třeba důsledně oddělit od zvýšení platu. Zaměstnanec by měl jasně vidět, že je odměňován za něco navíc.

9. Očekávání

Zatímco odměny jsou očekávané, uznání by pro zaměstnance mělo být neočekávaným překvapením.

10. Spravedlnost

Pravidla odměňování by měla jít ruku v ruce s výkonnostními očekáváními. Jakmile zrušíte odměny, nemůžete čekat nic jiného než snížení motivace.

-kk-

 

http://www.incentivemag.com/Incentive-Programs/Expert-Opinions/Roy-Saunderson/Articles/Top-10-Scientific-Principles-to-Apply-to-Rewards-and-Recognition/

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine