Už jste vzdali novoroční předsevzetí? Čí je to chyba?

Ilustrační snímek

Představme si 4 charakteristiky myšlení těch, kteří sami v sobě vidí oběť. Ověřte si, zda se to netýká i vás, vyzývá nás web management-issues.com. Lidé s mentalitou oběti:

- Nemají jasno ohledně svých cílů. Pohybují se sem a tam mezi svými realistickými a nerealistickými cíli. Za své iluze pak viní ostatní.

- Nejsou schopni se vypořádat s omezenými zdroji a s omezeným časem, který mají k dispozici. Neumějí se svými zdroji nakládat efektivně a inteligentně. A protože se nedokáží srovnat se svými limity, neustále ze všeho obviňují ostatní lidi a události.

- Neuvědomují si, že to, co se jim nyní děje, si způsobili sami. Nedovedou proto změnit k lepšímu své myšlení, to, čemu věří, ani své postoje a chování. Myslí si totiž, že za jejich problémy může někdo jiný, nikdy ne oni sami.

- Neustále odmítají představu, že naše vlastní životní volby zásadně ovlivňují naši mentální, fyzickou, emoční i duchovní spokojenost a pohodu. Proto tak neustále trvají na tom, že všechno jejich trápení a bolest je zapříčiněná externími faktory a podmínkami, které oni sami neovlivní.

Musíte přijmout odpovědnost

Práce na sobě samých a sebereflexe nám často umožní prohlédnout. Zjistíme, že my sami máme život ve svých rukách. Co uděláme je jen na nás. Tuto zodpovědnost za následky svých vlastních činů a voleb musíme akceptovat. Zapomeňte na sílu vůle, na tu se spoléhat nedá. Abyste se změnili k lepšímu, musíte najít svou vnitřní sílu a přestat se chovat sebedestruktivně.

Skutečné odhodlání ke změně si žádá hluboký vnitřní proces na vědomé úrovni. Aby vám změna k lepšímu vydržela trvale, zbavte se stigmatu oběti, která ve vás dříme a zkuste si, jaké je to být skutečným pánem svého života.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues