Úspěšný leadership: Vztahy, autentičnost a sebeuvědomění

Ilustrační snímek

Kdykoli jste s někým v konfliktu, váš postoj hraje zásadní roli v tom, zda konflikt poškodí váš vztah, nebo jej naopak prohloubí. Autentičtí lídři jsou mistři změny, umějí ovlivnit a změnit to, co si jejich podřízení myslí sami o sobě i o své práci, píše web management-issues.com.

Prioritou lídrů musí být vztahy

Opravdový leadership je o vztazích. Mezi produktivitou organizace a tím, jaké jsou v ní vztahy mezi šéfy a podřízenými, můžeme najít korelaci. A dobré vztahy přinášejí i další benefity. Psychická svoboda a pohoda, více energie na práci a etičtější chování, to jsou jen některé z nich.

Lídři umí ovlivnit postoje

Skuteční lídři dovedou ovlivňovat názory podřízených i to, jak vnímají celou organizaci. Rozvoj není vždy jen o získávání nových znalostí a dovedností. Je také o změně perspektivy, ve které přemýšlíme a uvažujeme. Mnoho špatných zaměstnanců a špatných manažerů umí zpaměti odrecitovat postupy, které ve své práci používají. Ano, vědí jak udělat práci. Jenže udělat práci je ve skutečnosti pouze první krok. Konečným cílem je dělat práci a mít přitom správně nastavené myšlení a uvažování.

Jak toho dosáhnout? Vaše chování musí být v první řadě autentické a přirozené. Autentičtí lídři otevřeně uznávají, že jsou nakonec také jen lidé, kteří prostě mají určitou autoritu díky své pozici ve firmě. Chtějí, aby se jejich podřízení cítili sebejistě a aby nikdy neztráceli optimismus a naději. Šťastní zaměstnanci jsou produktivní a nehazardují.

Lídr nemusí být extrovert

Buďte si dobře vědomi toho, jak vaše chování působí na ostatní. Vaši kolegové posuzují každé vaše rozhodnutí, každý váš pohyb i každé vaše slovo. Také poznají, když vaše jednání není v souladu s firemní kulturou. A přitom chování lídrů je téměř esencí firemní kultury. Lídři nemusejí být žádní extrovertní a charismatičtí světáci. I introvertní lídři mohou skvěle fungovat především v menších týmech, protože umějí skvěle budovat a rozvíjet vztahy s každým svým kolegou mezi čtyřma očima.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues