Úspěšní lidé ovládají řeč těla

Ilustrační snímek

Devadesát procent lidí, kteří dosahují mimořádných úspěchů, má vysokou emoční inteligenci. K té patří i schopnost pracovat s řečí těla, jejímž prostřednictvím dávají najevo svou důvěryhodnost. Řeč těla za nás mluví, ať chceme, nebo ne. Vyplatí se proto znát alespoň základní pravidla. Na nejčastější chyby v neverbální komunikaci, kterých se emočně inteligentní lidé nedopouštějí, upozornil server Forbes.com. Na co byste si tedy měli dávat pozor?

Hrbení se

Stání či sezení s shrbenými zády a celkově povoleným tělem jasně říká, že se nudíte a nejraději byste byli někde jinde. Naopak přímý postoj se zataženými rameny je znakem síly, respektu a zájmu.

Příliš silná gesta

Jakmile začnete přehnaně gestikulovat, vysíláte signál, že se snažíte něco zveličit či jinak upravit pravdu. Důvěru vám zajistí menší gesta, jimiž dáte najevo svou otevřenost. Když například ukážete dlaně, znamená to, že nic neskrýváte.

Odklánění směrem od druhých

Když někdo mluví a vy se odkláníte směrem pryč, je to jako byste říkali, že vás to nezajímá a že se cítíte nepříjemně. Jasný důkaz nedůvěry. Chcete-li ukázat důvěru a zájem, naklánějte se směrem dopředu. Dávejte si však pozor na přílišné přibližování. Pokud se přiblížíte k druhému člověku na více než půl metru, narušíte jeho osobní prostor, ve kterém se cítí dobře a bezpečně.

Skřížené paže

Toto gesto signalizuje, že nejste otevřeni druhým a tomu, co říkají. Je jedno, jestli se u toho usmíváte a mluvíte o příjemných věcech. Pokud nevíte, co s rukama, raději si je dejte do kapes nebo opřete o stůl. Vyhněte se také držení rukou zaťatých v pěst.

Přílišné kývání

Rychlé kývání hlavou znamená obavy ze souhlasu. Lidé si jej vykládají jako snahu ukázat, že souhlasíte s něčím nebo rozumíte něčemu, čemu ve skutečnosti nerozumíte.

Hraní s vlasy či mobilem

Opět signál nedostatku respektu k druhým, ale i vašich obav, nesoustředění či dokonce arogance. Stejně je tomu v případě, kdy se při jednání s druhými budete opakovaně dívat a hodinky.

Špatný oční kontakt

V případě očního kontaktu mohou nastat dva extrémní případy a oba jsou špatné. Je to vyhýbání se očnímu kontaktu a naopak dlouhé upřené zírání. Buď budete působit, že se snažíte něco skrýt a že si nevěříte, nebo že si věříte až příliš.

Mračení se a koulení očima

Zamračený či nešťastný výraz říká druhým, že za vaši špatnou náladu mohou oni. Cítí se pak nepříjemně. Když k tomu ještě začnete koulet očima, což je další jasný důkaz nedostatku respektu, začnou se vám ostatní lidé plánovitě vyhýbat. Chcete-li udělat dobrý dojem, usmívejte se.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com