Úspěch nemusí přinést štěstí. Buďte šťastní už teď (1/2)

Stále věříte, že když budete úspěšní, stanete se automaticky také šťastnými? Tento názor je dnes běžný. Zdá se, jako by si nikdo nezasloužil být šťastný, dokud není nějakým způsobem úspěšný.

Ilustrační snímek

Je to falešná představa

Přesvědčení o spojení úspěchu a štěstí je důvodem, proč pracujeme celé ty dlouhé roky na tom, abychom dosáhli úspěchu. Takto dosažený úspěch však neposkytne skutečné štěstí. Úspěch zkrátka neznamená, že se najednou budeme cítit šťastni. Všechen ten tlak, stres a negativita, všechno to těžké, co zažíváme při snaze o úspěch, nám nakonec možná ani nepřinese tu tolik chtěnou odměnu, kterou je štěstí.

Můžete být šťastní hned teď

Pokud chcete být šťastní, můžete. Odhoďte to přesvědčení, které možná máte hluboko zakořeněné ve své mysli. Začněte zpochybňovat úvahu, že úspěch v tom, co děláte, vede ke štěstí. Štěstí totiž není něco, co přichází teprve spolu s úspěchem. Funguje to opačně. Štěstí nám umožňuje daleko snáz dosáhnout úspěchu v tom, co děláme.

Ve knize The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work (Výhoda, kterou přináší štěstí: Sedm principů pozitivní psychologie, které usnadňují úspěch a pracovní výkon), popisuje psycholog a profesor Harvardovy univerzity Shawn Achor, jak výše uvedený vzorec uvažování ztotožňující štěstí s úspěchem je prostě špatně. Uvádí výsledky výzkumu, na základě kterého se ukazuje, že když je někdo šťastný nebo pozitivně naladěný, potom:

  • jeho inteligenční výkon roste,
  • jeho kreativita roste,
  • jeho výsledky v práci se zlepšují.

Bylo zjištěno, že když jsou pozitivně naladěny, dosahují obchodní týmy lepších výsledků. Lékaři dosahují větší přesnosti při poskytování diagnóz, a celkově jsou lidé obecně o třetinu produktivnější, tvrdí článek na webu addicted2success.com.

Začněte měnit své myšlení

Pro dosažení lepších výsledků v tom, co děláte, začněte tedy tím, že se zaměříte na svůj pocit štěstí. Můžete být šťastni i ve své současné situaci. Začněte si třeba psát deník o věcech, za které cítíte vděčnost. Můžete také začít meditovat a začít se o sebe více starat.


-jk-

 

Kniha: Achor, Shawn: The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work. 2010, 256 pages

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success

Články v sérii

Aktuální

Úspěch nemusí přinést štěstí. Buďte šťastní už teď (1/2)

Aktuální

Úspěch nemusí přinést štěstí. Buďte šťastní už teď (2/2)